MENIU

Momentul în care un activist rus întrerupe ”glorificarea” lui Stalin: ”Arzi în iad, ucigașule!”

Un eveniment de comemorare a fostului dictator Iosif Stalin, în Rusia, a fost întrerupt de doi tineri protestatari, scrie Radio Europa Liberă.

Sute de oameni s-au adunat marți în Piața Roșie din Moscova pentru a marca 66 de ani de la moartea lui Iosif Stalin, dar evenimentul a fost întrerupt pentru scurt timp de protestul a doi tineri.

Cei doi activiști au aruncat cu garoafe rupte în bustul dictatorului, strigând: ”Arzi în iad, torționarule, ucigaș de femei și copii!”.

Cei doi tineri, Evgheni Suchkov și Olga Savcenko, au fost ridicați imediat de poliție, fiind însă eliberați mai târziu, în aceeași zi.

În același timp, mai mulți protestatari s-au adunat în apropierea locului unde avea loc ceremonia organizată de Partidul Comunist, pentru a-i cere lui Vladimir Putin să oprească ”glorificarea” dictatorului. Protestatarii au spus că părinții lor au fost închiși sau uciși de regimul lui Stalin.

Iosif Stalin a murit pe 5 martie 1953, la 74 de ani. Milioane de oameni au fost executați sau trimiși în lagăre de muncă în Siberia sau Kazahstan, în timpul regimului.

Istoricii și criticii Kremlinului spun că sub administrația Putin, autoritățile au demarat o campanie care ignoră crimele lui Stalin, în vreme ce îl promovează ca pe un mare lider.

Mai multe articole despre:
Rusia protest Vladimir Putin Iosif Stalin