MENIU

Moarte învăluită în mister a unui spion american, după gratii - Povestea agentului FBI care a vândut secrete rușilor timp de 22 de ani

Moarte învăluită în mister a unui spion american într-o închisoare de maximă securitate. Robert Hanssen, important fost agent FBI, cârtița Rusiei în serviciul de informații american, care provocat breșe incalculabile în securitatea SUA în timpul regimului sovietic, a fost găsit fără suflare în celula sa.

Fostul agent FBI Robert Hanssen, considerat cel mai mare trădător din istoria serviciului american, a fost găsit fără suflare, luni, în celula sa din închisoarea federală din Colorado în care își ispășea condamnarea pe viață.

Personalul închisorii a încercat resuscitarea lui Hanssen, dar fără succes. Nu a fost precizată cauza decesului lui Hanssen.

Robert Philip Hanssen avea 79 de ani. Fost agent FBI, acesta a fost condamnat la închisoare pe viaţă la începutul anilor 2000 pentru spionaj pentru Moscova în timpul şi după Războiul Rece, timp de aproximativ 22 de ani. El ar fi primit până la 1,4 milioane de dolari în numerar și diamante pentru informațiile pe care le-a oferit Moscovei.

Fostul agent FBI de contraspionaj Eric O’Neill a comentat pe contul său de Twitter după decesul lui Hanssen că ar fi murit din cauze naturale, fiind închis de multă vreme. O’Neill ar fi fost cel care avea să ducă la prinderea cârtiței rușilor din FBI, serviciul desemnându-l în anii 2000, când avea 27 de ani, cu supravegherea lui Hanssen, explică chiar fostul agent FBI, potrivit spyscape.com.

O’Neill spunea că Hanssen era pasionat de „James Bond” și că avea chiar și un pistol ca al celebrului agent 007.

„Vanitatea și lipsa mulțumirii sunt două din motivele ce duc adesea la trădare și spionaj. Al treilea a fost reprezentat de bani. El a vrut să trăiască în stilul lui James Bond și și-a hrănit iluzia că este bogat vânzând secrete rușilor mai bine de 20 de ani”, mai spune fostul agent Eric O’Neill.

Arestat în 2001, în Virginia, Hanssen a pledat vinovat la 15 capete de acuzare aduse de procurorii Tribunalului federal pentru a evita pedeapsa capitală. A fost condamnat în 2002 la închisoare pe viață și a fost încarcerat într-o închisoare de maximă securitate.

Hanssen s-a alăturat FBI în 1976 şi a început să vândă informaţii clasificate Uniunii Sovietice în 1985, potrivit FBI. Până la momentul arestării sale, în 2001, el fusese recompensat cu peste 1,4 milioane de dolari în numerar, fonduri bancare şi diamante, în schimbul compromiterii a numeroase surse umane, tehnici de informaţii şi documente clasificate ale SUA.

Fostul agent FBI - Hanssen a fost supranumit „Dr. Moarte” din cauza preferinței sale pentru hainele negre.

Hanssen a fost suspectat de scurgere de informații critice din SUA, fiind cel care a provocat cea mai gravă breșă de securitate din istoria serviciului de informații american. Acesta ar fi vândut mii de documente confidenţiale KGB-ului şi a compromis mulţi alţi agenţi. Într-un caz din 1985, deconspirarea oferită de Hanssen a dus la moartea unor spioni. FBI l-a suspectat atunci pe Hanssen ca fiind autorul demascării a trei agenți KGB care lucrau pentru americani. Aceștia au fost deportați și arestați, iar doi dintre ei au fost executați.

Anchetatorii FBI au lucrat ani de zile pentru a încerca să-l identifice pe spionul din rândurile lor. În săptămânile premergătoare arestării sale, în februarie 2001, în jur de 300 de persoane lucrau la anchetă şi îl monitorizau pe Hanssen, potrivit FBI.

Hanssen a fost arestat în momentul în care a fost surprins în flagrant delict în timp ce făcea o "livrare de materiale clasificate" într-un parc din Virginia.

Fostul agent FBI nu a explicat însă niciodată de ce a continuat să spioneze pentru Moscova când nu a mai avut nevoie de bani.

„A fost lucrul care l-a făcut să simtă că este cel mai bun la ceva. Nimeni nu a fost mai bun. Și știa că asta îl va face nemuritor. Și a făcut-o”, a comentat Eric O’Neill., care a ajutat la prinderea lui Hanssen, considerat cea mai periculoasă „cârtiță” a rușilor în istoria FBI.