MENIU

Ministrul rus de Externe, „interzis” în Polonia: Serghei Lavrov, declarat persona non grata - Kremlin se revoltă

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe

Rusia este revoltată după decizia Poloniei de a-l declara pe Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse persona non grata. După decizia Varșoviei, Lavrov nu va putea participa la reuniunea OSCE de la începutul lunii decembrie din Polonia, la care participă 57 de miniștri de Externe.

Rusia a denunţat sâmbătă ceea ce a numit decizia provocatoare a Varşoviei de a nu autoriza intrarea pe teritoriul Poloniei a ministrului de externe rus Serghei Lavrov pentru a participa la o reuniune ministerială a OSCE, transmite AFP. Decizia Poloniei este provocatoare şi fără precedent, a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat.

„Decizia Poloniei este provocatoare şi fără precedent. Nu doar că Varşovia s-a discreditat în această manieră, dar ea a adus un prejudiciu ireparabil autorităţii întregii OSCE”, se arată în comunicatul ministerului rus de externe, potrivit TASS.

Astfel că Lavrov nu va putea participa la reuniunea ministerială OSCE din decembrie organizată de Polonia, pe 1-2 decembrie la Lodz. OSCE are sediul la Viena, de la crearea sa în 1975, în timpul Războiului Rece, pentru a favoriza dialogul între Vest şi Est.

Delegaţia rusă nu trebuie să includă persoane sancţionate de către Uniunea Europeană în urma invaziei ruse în Ucraina declanşate pe 24 februarie, printre care și Serghei Lavrov. Delegaţia rusă va fi condusă de ambasadorul rus la OSCE, Aleksandr Lukacevici. 

Reuniunea celor 57 de miniştri de externe din OSCE va avea loc pe 1 şi 2 decembrie la Lodz, în centrul Poloniei.