MENIU

Ministrul german de Externe se opune unui ''stat independent al kurzilor'' în Irak

Ministrul german de Externe se opune unui 'stat independent al kurzilor' în Irak

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a pronunțat, duminică, împotriva ''unui stat independent al kurzilor'' în Irak, pentru a nu destabiliza și mai mult țara, relatează AFP.

''Un stat independent al kurzilor ar destabiliza și mai mult regiunea și ar face să apară noi tensiuni, posibil și cu statul vecin irakian'', a explicat Steinmeier (social-democrat) într-un interviu în cotidianul german Bild.

El și-a exprimat, de asemenea, speranța ''că se va reuși prezervarea integrității teritoriale a Irakului''.

Kurdistanul este deja o regiune autonomă în Irak, ai cărei combatanți sunt în prezent singurul front de apărare împotriva înaintării jihadiștilor Statului Islamic (SI) pe teritoriul irakian. Președintele regiunii, Massoud Barzani, le cere îndeosebi occidentalilor livrări de arme grele pentru lupta sa de rezistență.

La întoarcerea sa dintr-o vizită în regiune sâmbătă, Steinmeier a estimat că ''formarea uni nou guvern la Bagdad sub conducerea noului premierului Haidar Al-Abadi (..) este probabil ultima șansă pentru unitatea statului irakian''.

Al-Abadi a fost numit recent în funcție după retragerea predecesorului său, Nouri Al-Maliki. După opt ani la putere, Al-Maliki (șiit) este foarte contestat în Irak, din cauza politicii sale autoritare împotriva minorității sunnite.