MENIU

Ministrul francez al Ecologiei: Fabricarea cremei Nutella dăunează mediului înconjurător

<p>Ministrul francez al ecologiei: Fabricarea cremei Nutella dăunează mediului &icirc;nconjurător</p>

Ministrul francez al Ecologiei, Segolene Royal, atrage atenția că fabricarea cremei Nutella a determinat o "despădurire masivă, care duce, la rândul ei, la încălzirea climatică", din cauza faptului că se folosește uleiul de palmier la prepararea produsului alimentar. Concret, demnitarul cere firmei producătoare, Ferrero, să utilizeze alte materii prime pentru obținerea faimoasei creme tartinabile cu alune, informează AFP.

Totodată, Segolene Royal a pledat pentru o a treia revoluție industrială, care să aibă în vedere protejarea mediului înconjurător, după ce, cu numai două zile în urmă, își anunțase intenția de a interzice comercializarea unui cunoscut erbicid de la firma Monsanto, 'Rounduo', ca măsură de combatere a efectelor negative ale substanțelor chimice de acest tip.

"Franța — care va găzdui summitul pentru combaterea schimbărilor climatice, organizat în decembrie, la Paris, sub tutela ONU — trebuie să conducă 'ofensiva' menită să pună capăt folosirii erbicidelor", a susținut ministrul la postul de televiziune France 3, menționează ziarul spaniol 'ABC'.

În replică, compania italiană Ferrero a refuzat să comenteze opiniile exprimate de ministrul francez, despre produsul său faimos, dar a dat asigurări că "este cu totul conștientă de implicațiile legate de mediul înconjurător", menționând că a luat numeroase măsuri, "în special, în privința aprovizionării cu ulei de palmier", care poate să funcționeze în paralel cu respectul pentru mediul înconjurător.

Firma, care se aprovizionează mai ales din Malaezia, Papua-Noua-Guinee și Brazilia, a dat asigurări că se preocupă de trasabilitatea materiilor prime folosite și de producția durabilă de ulei de palmier.

AFP amintește că, la sfârșitul anului 2012, în Senatul francez s-a încercat, fără succes, instituirea unei suprataxe de 300 % pentru uleiul de palmier, considerat periculos pentru sănătatea umană, precum și pentru cea a mediului, întrucât obținerea acestui ulei vegetal presupune defrișări masive.