MENIU

Mișcarea care sperie Europa. Cum a ajuns extrema dreaptă franceză în topul alegătorilor

Extrema dreaptă franceză, reprezentată de partidul Frontul Naţional, a obţinut o victorie neliniștitoare în urma primului tur al alegerilor regionale, cu aproximativ 30% din voturile exprimate duminică în Franţa. Partidul moștenit de Marine Le Pen de la tatăl ei, Jean-Marie, s-a clasat înaintea dreptei lui Nicolas Sarkozy, aliate cu formaţiuni de centru şi mult înaintea stângii, relatează Reuters. Semnele unei vitorii a Frontului Național erau deja vizibile, încă dinaintea atacurilor teroriste de la Paris. 

Frontul Național (FN) se clasează pe primul loc în şase regiuni franceze, Les Républicains (LR, dreapta) şi aliaţii lor de centru în patru, iar Partidul Socialist (PS, stânga) şi aliaţii săi în două regiuni, potrivit unor estimări Ifop-Fiducial şi Ipsos-Sopra-Steria.

Două regiuni sunt la un pas de a fi câștigate de Frontul Național. 

În Nord-Pas-de-Calais-Picardie, preşedinta FN Marine Le Pen a obținut un scor fără precedent de 43%, potrivit Ifop-Fiducial, clasându-se înaintea listelor dreptei şi partidelor de centru conduse de către Xavier Bertrand (24%) şi listelor PS (18%).

În Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA), un alt membru al familiei Le Pen, Marion Maréchal, îşi depăşeşte de asemenea adversarii, cu 41,7%, potrivit Ifop-Fiducial. 

În total, 49,5% din cei 44,6 milioane de alegători s-au prezentat la urne, potrivit unei estimări Ifop, o mobilizare care a avantajat în principal partidul lui Marine Le Pen, în contextul în care Executivul socialist conta pe o "mobilizare cetăţenească" în urma atacurilor de la Paris.

Prezența redusă la urne a ajutat Frontul Național, al cărui alegători au fost mai motivați și s-au mobilizat pentru a-și susține partidul. 

Efortul socialiștilor pentru blocarea Frontului Național

Liderii socialişti Pierre de Saintignon, în Nord, şi Christophe Castaner, în PACA, ambii pe poziţia a treia, au sugerat, fără să mai aştepte consemnul conducerii naţionale, că nu se retrag şi au îndemnat la unitate "republicană", un mesaj adresat atât formaţiunilor Ecologie-Les Verts şi Front de gauche, care au candidat individual în regionale, cât şi dreptei.

Nu aceeași a fost însă și decizia conducerii centrale. "În regiunile cu riscul de a fi câștigate de Frontul Național în care stânga nu devansează dreapta, Partidul Socialist decide să facă baraj republican, în special în Nord-Pas-de-Calais-Picardia și Provence-Alpi-Coasta de Azur", a declarat secretarul general al PS, Jean-Christophe Cambadélis.

"Timp de cinci ani, socialiștii nu vor avea consilieri în aceste regiuni", a adăugat el, la finalul unei reuniuni extraordinare a conducerii partidului președintelui François Hollande.

În schimb, fostul președinte Nicolas Sarkozy, liderul dreptei, a anunțat că nu intenționează să formeze un front republican împotriva FN. 

De la extremă, la un partid "digerabil"

Marine Le Pen a salutat "un rezultat magnific" al "singurului front cu adevărat republican", o aluzie la "frontul republican" de-acum abandonat de drepta şi respectat cu greu de stânga.

În opinia lui Marion Maréchal-Le Pen, "vechiul sistem a murit, iar odată cu el reprezentanţii dreptei şi stângii deopotrivă".

Frontul Național și-a depășit recordul în privinţa scorului naţional, după cel de 25,25% (5,1 milioane de voturi) obţinut în martie, în primul tur al alegerilor departamentale.

Rezultatul excepțional al Frontului Național nu este motivat doar de sentimentele francezilor de după atacurile teroriste de la Paris. Ascensiunea partidului începuse deja de ani buni.

Marine Le Pen a câștigat șefia partidului în urmă cu patru ani și a făcut eforturi pentru a schimba imaginea FN, cu scopul de a atrage un segment cât mai larg de alegători.

Ea a încercat, cu mai mult sau mai puțin succes, să neutralizeze vocile rasiste și antisemite, inclusiv pe cea a tatălui său. A făcut apel totodată la nemulțumiții din zonele sărace ale Franței, altădată baze electorale ale stângii. Nu în ultimul rând, s-a adresat clasei de mijloc nemulțumite și tuturor francezilor afectați de criza financiară, în condițiile unui șomaj de 10,4%, încă în creștere.

Un punct important în manifestul partidului l-a reprezentat identitatea națională. Frontul Național a capitalizat îngrijorarea cetățenilor republicii seculare franceze, care se simt amenințați de islamismul radical răspândit printre unii dintre membrii importantei comunități musulmane din Franța.

Valul de refugiați și atacurile teroriste din ianuarie și de acum câteva săptămâni nu au fost fundamentale în ecuația scrutinului, dar au ajutat scorul mare al FN.

Rezultatul alegerilor regionale este un barometru pentru prezidențialele ce vor avea loc peste un an și jumătate. Marine Le Pen are șanse mari să egaleze performanța tatălui său și să intre în turul al doilea de scrutin alături de unul dintre liderii celorlalte partide.

surse: Mediafax, The Guardian, BBC