MENIU

Metoda suedeză de combatere a virusului, pusă la îndoială de un specialist în epidemiologie

suedia coronavirus

Suedia ar fi trebuit să ia mai multe măsuri la începerea pandemiei de coronavirus, a asigurat miercuri epidemiologul şef al Agenţiei de sănătate publică, Anders Tegnell, figura cea mai vizibilă a strategiei relaxate adoptată de această ţară, care a înregistrat o mortalitate mult mai mare decât statele vecine nordice, relatează EFE.

"Dacă ne-am confrunta cu aceeaşi boală ştiind ceea ce ştim în prezent, cred că ne-am situa undeva la mijloc între ceea ce a făcut Suedia şi ce a făcut restul lumii", a declarat miercuri Tegnell într-un interviu acordat postului Radio Suedia. El a vorbit de "o potenţială ameliorare", deşi nu s-a arătat foarte sigur dacă soluţia ar fi fost luarea mai multe măsuri, mai din timp, sau pentru o perioadă mai lungă, notează Agerpres.

"Suedia este una dintre puţinele ţări care a început să închidă treptat, restul ţărilor au închis totul odată. Problema este că nu ştim ce măsuri au avut mai mare efect, probabil că o vom şti când vom începe să le ridicăm", a precizat Tegnell.

Suedia a adoptat de la început o strategie mai blândă decât marea parte a ţărilor europene, cu multe recomandări făcând apel la responsabilitatea individuală pentru a proteja grupurile de risc şi introducând în paralel restricţii în viaţa publică. Astfel, au fost închise institutele şi universităţile, însă nu grădiniţele şi nici şcolile sau restaurantele. Au fost în schimb interzise vizitele la căminele de bătrâni şi au fost limitate aglomerările la maximum 50 de persoane. SARS-CoV-2 a produs în această țară o rată de mortalității puțin peste 10%.

Mai multe articole despre:
suedia covid-19 europa