MENIU

Merkel, anunţ de ultima oră despre planul Eurogrupului pentru datoriile Greciei

Zona euro va analiza o restructurare limitată a datoriilor Greciei, dacă Atena vor respecta termenii celui de-al treilea program de susţinere financiară, a declarat cancelarul german Angela Merkel, care a insistat că apartenenţa statului elen la euro exclude tăierea directă a acestora, scrie Mediafax.

Liderii zonei euro vor lua în considerare prelungirea maturităţilor şi reducerea dobânzilor obligaţiunilor elene numai după o primă evaluare a respectării de către Grecia a angajamentelor pentru mai multă austeritate şi reformare a pieţei muncii, "nu acum ci atunci", a spus liderul german, relatează Bloomberg. "Dorinţa Greciei de a rămâne în zona euro exlude un haircut clasic, respectiv ştergerea a 30%-40% din datorii, întrucât încalcă legislaţia europeană", a afirmat Merkel într-un interviu acordat duminică la televiziunea germană ARD.

Ea a adăugat că ceea ce contează este rezultatul acestor negocieri care au durat atât de mult timp. "Imaginaţi-vă doar că cu orice altă ţară care are datorii mai mari ca ale Greciei, am intra într-o situaţie fără speranţă", a spus Merkel. Relaxarea termenilor de rambursare a datoriilor a fost o opţiune în negocierile Greciei cu liderii zonei euro încă din 2012. Merkel a apărat şi poziţia ministrului de Finanţe Wolfgang Schaeuble, care a propus în timpul negocierilor suspendarea din zona euro a Greciei pentru o perioadă de cinci ani. "Propunerea a avut rolul să evite o situaţie catastrofală”, a explicat cancelarul. Merkel a minimizat pe de altă parte dezacordurile existente între ea şi Schaeuble,