MENIU

Merkel: Zona euro nu intră "într-o săptămână decisivă''

Cancelarul german, Angela Merkel, a asigurat, luni, că zona euro nu intră ''într-o săptămână decisivă'', în contextul posibilei decizii a Băncii Central Europene, de a achiziționa obligațiuni guvernamentale, și a alegerilor din Grecia, programate duminică, transmit Dow Jones Newswires, ANSA și Reuters, citate de Agerpres.

''Nu aș numi aceasta o săptămână a destinului pentru zona euro. Am spus întotdeauna că nu a fost complet depășită criza din zona euro. Acest fapt a fost important săptămâna trecută, în ultimele săptămâni din 2014 și, de asemenea, contează în aceste săptămâni'', a afirmat cancelarul german, adăugând că BCE adoptă decizii în mod independent, iar Grecia va vota în mod responsabil.

Analiștii susțin că experții Băncii Centrale Europene au elaborat mai multe scenarii, privind achiziționarea de obligațiuni suverane, în valoare de până la 500 de miliarde de euro. Așteptările ca BCE să anunțe acest program, joi, au sporit după ce președintele Franței, Francois Hollande, a declarat că BCE va decide joi achiziționarea de obligațiuni guvernamentale, care ar putea ajuta economia europeană.

''Joi, BCE va lua decizia de a achiziționa obligațiuni guvernamentale, ceea ce va furniza lichidități semnificative economiei europene și va stimula creșterea'', a afirmat șeful statului francez.

Pe de altă parte, Angela Merkel și-a exprimat speranța că Grecia va rămâne în zona euro, după alegerile de duminică.

Partidul de stânga Syriza, care și-a majorat avansul în sondaje înaintea votului din 25 ianuarie, a anunțat că va elimina măsurile de austeritate impuse Greciei, de creditorii internaționali, în conformitate cu planul de asistență în valoare de 240 de miliarde de euro și, de asemenea, a cerut organizarea unei conferințe internaționale pentru renegocierea termenilor datoriilor Greciei față de alte state din zona euro.

Mai multe pe Agerpres.