MENIU

Măsură segregaționistă adoptată în Israel, suspendată în ultima clipă de premier

Măsura le interzicea palestinienilor din Cisiordania care lucrează în Israel să se întoarcă acasă în autobuzele cu israelieni 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat, miercuri, suspendarea unei măsuri abia intrate în vigoare, ce le interzicea palestinienilor din Cisiordania care lucrează în Israel să se întoarcă acasă cu aceleași autobuze ca și israelienii, a anunțat un oficial guvernamental, citat de AFP.

'Această propunere este inacceptabilă în opinia premierului. El a vorbit în această dimineață cu ministrul apărării și s-a decis înghețarea acestei propuneri', a declarat oficialul pentru AFP.

Ministerul Apărării al Israelului se află la originea acestei noi dispoziții, respinsă chiar în ziua intrării sale în vigoare. Abia făcută publică, aceasta a suscitat o vie controversă.

Prevederea a fost denunțată ca fiind segregaționistă, o concesie din partea noului guvern făcută coloniștilor, care au o influență mare asupra fragilei sale majorități, și o lovitură potențial redutabilă asupra imaginii Israelului în străinătate.

Măsura a fost făcută publică, apoi suspendată în ziua în care șefa diplomației europene Federica Mogherini este așteptată în Cisiordania și în Israel. Mogherini este cea mai importantă oficialitate străină care vine în Israel după depunerea jurământului, săptămâna trecută, de către noul guvern, unul foarte de dreapta.