MENIU

Marea Britanie și Canada intervin în criza rachetei din Polonia - Vestea primită de Zelenski - Ce urmează în războiul din Ucraina

Marea Britanie și Canada intervin în criza rachetei din Polonia - Vestea primită de Zelenki - Ce urmează în războiul din Ucraina

Marea Britanie și Canada au intervenit în criza rachetei din Polonia. Premierii celor două țări au vorbit personal cu președintele Ucrainei - Volodimir Zelenski.  

Premierul Marii Britanii - Rishi Sunak și omologul său canadian - Justin Trudeau au avut o discuție, miercuri, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre racheta căzută în Polonia.

Guvernul de la Londra a anunțat că cei doi premieri britanic și canadian i-au reamintit lui Zelenski importanța unei cercetări detaliate a incidentului.

Rishi Sunak și Justin Trudeau au subliniat importanța desfășurării unei „investigații complete” asupra circumstanțelor în cazul rachetelor căzute marți seară în estul Poloniei, la aproximativ 6 kilometri de granița cu Ucraina.

Cei doi premieri i-au transmis lui Zelenski și un mesaj despre președintele Vladimir Putin, în discuția purtată telefonic.

Sunak și Trudeau au afirmat că „indiferent de rezultatul anchetei, invadarea Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin este vinovat direct și total pentru violența în curs”, potrivit BBC.

Cei doi și-au exprimat, de asemenea, condoleanțele pentru „pierderea grea de vieți omenești” în urma atacurilor rusești din timpul nopții în Ucraina.

Marea Britanie și Canada au subliniat în discuția cu liderul de la Kiev „sprijinul lor de durată” pentru Ucraina, pentru care președintele Zelenzki le-a mulțumit.

Polonia a declarat că o rachetă "de fabricație rusească" a lovit țara marți, ucigând două persoane. Incidentul marchează prima dată când o țară NATO a fost lovită direct în timpul conflictului. Nu se știe cine a tras racheta și nici de unde anume a fost trasă.

Volodimir Zelenski a acuzat direct Rusia imediat după gravul incident de marți al rachetelor căzute în Polonia.

„Ceea ce am avertizat cu mult timp în urmă s-a întâmplat astăzi. Noi am spus acest lucru. Teroarea nu se limitează la graniţele noastre naţionale. Ea s-a răspândit deja pe teritoriul Republicii Moldova. Iar astăzi, rachetele ruseşti au lovit Polonia, teritoriul ţării noastre prietene. Au murit oameni. Vă rugăm să acceptaţi condoleanţe din partea tuturor fraţilor ucraineni! De câte ori a spus Ucraina că statul terorist nu se va limita la ţara noastră? (...) Este doar o chestiune de timp până când teroarea rusă va merge mai departe”, a transmis președintele ucrainean - Volodimir Zelenski.

Însă miercuri, evenimentele au luat o întorsătură neașteptată. Potrivit unor surse citate de presa internațională, rachetele ar fi fost lansate de apărarea antiaeriană din Ucraina. Polonia s-a răzgândit în privința activării Articolului 4 din Tratatul NATO. Iar președintele SUA - Joe Biden ar fi afirmat deja că racheta ce a lovit teritoriul Poloniei nu ar proveni de la ruși, ci de la sistemul defensiv ucrainean, potrivit unui oficial NATO, citat de CNN. Joe Biden ar fi declarat încă de marți că „este puțin probabil ca racheta să fi fost trasă din Rusia”.