MENIU

Mai pot purta Kievul și Moscova negocieri de pace? Erdogan: Putin este "mai calm și deschis decât în trecut"

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, la Soci /Profimedia

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a făcut încercări repetate de a se prezenta ca un mediator în eforturile de a obține un fel de acord de pace între Rusia și Ucraina. De data aceasta, liderul de la Ankara este optimist și spune că Vladimir Putin este "mai calm și deschis la negocieri decât în trecut".

Și vorbind cu reporterii în avionul său care se întorcea dintr-o călătorie în Azerbaidjan, liderul a sugerat că disponibilitatea omologului său rus de a se angaja substanțial în astfel de discuții s-ar fi schimbat recent, relatează G4Media, care citează Sky News.

Insistând că își păstrează speranța că se poate ajunge la un acord, Erdogan a spus: „Am văzut că Putin este mult mai calm și mai deschis la negocieri pe această temă decât în trecut”.

În discursul său adresat Consiliului European, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski consideră că Putin nu vrea, de fapt, să negocieze, ci să câștige timp pentru a-și regrupa armate și a demara noi atacauri. Preşedintele ucrainean le-a cerut, astfel, liderilor europeni reuniţi la Praga să continue presiunile asupra sectorului energetic rus, în contextul adoptării unui nou pachet de sancţiuni.