MENIU

MAE, avertizare de călătorie în Bosnia după inundațiile masive - A fost declarată stare de dezastru în nordul și nord-vestul țării - VIDEO

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie în Bosnia după ploile abundente din ultimele ore ce au provocat inundații și alunecări de teren, A fost declarată stare de dezastru în nordul și nord-vestul țării.

Sute de clădiri din nordul și nord-estul țării au fost inundate în ultimele ore în Bosnia. Populația aflată în zonele de pericol a fost evacuată.

Ploile abundente din ultimele zile au afectat mai multe zone din Bosnia-Herțegovina, provocând inundații masive în zone rezidențiale și comerciale cu alunecări de teren.

Autoritățile au declarat stare de urgență de dezastru natural în orașele din vestul și nord-vestul țării.

Cele mai afectate au fost orașele Bihac și Bosanska Krupa. Mai multe clădiri și drumuri au fost inundate – scrie agenția Hina. Aproape tot orașul Bosanska Krupa este sub ape.

Centrul local de gestionare a crizelor din Bosnia anunță că toți cei aflați în zonele critice au fost evacuați. Mai multe drumuri sunt închise și în continuare sunt așteptate bărci de salvare.
În mai multe zone, curent electric. Slavatorii ajung tot mai greu la cei sinistrați înconjurați de ape.
Peste 200 de clădiri rezidențiale au fost inundate în orașul Bosanska Krupa, din nord, după ce râurile Una și Krusnica s-au revărsat. Drumurile locale au fost blocate de ape.
 
 
Orașul Bihac, din nord-vestul Bosniei, s-a confruntat cu cea mai dificilă situație, și aici fiind peste 200 de clădiri inundate. Drumul principal spre Bihac, pe lângă alte drumuri locale au fost închise din cauza inundațiilor.
În Velika Kladua, mai multe case au fost inundate, iar alte zeci sunt în pericol de a fi inundate după ploile abundente. Două sate au fost complet izolate de municipiu, iar școala locală a fost inundată, motiv pentru care cursurile au fost anulate pe 17 mai.
Și în orașele Novi Grad și Kostajnica a fost declarată stare de urgență în urma inundațiilor, peste 10 clădiri rezidențiale fiindi inundate.
Cursurile în școlile primare și gimnaziale din zonele afectate au fost anulate din 17 mai.
Au fost ridicate diguri pentru a opri infiltrarea apei în zonele rezidențiale.
Alertă de inundații este și în orașul din nord-vestul Prijedor, unde s-a revărsat râul Sana, inundând zeci de clădiri și blocând accesul pe drumuri locale.