MENIU

Macron, un pas înapoi. Majorarea taxei pe carburanți, suspendată după protestele ”vestelor galbene”

<p>Proteste violente la Paris</p>

Guvernul de la Paris a anunțat o suspendare pe o perioadă de șase luni a taxei pe motorină, unul dintre motivele care au generat protestele violente din Franța, din ultimele săptămâni.  

Premierul Edouard Philippe a anunțat marți suspendarea temporară a deciziei de scumpire a motorinei, în urma negocierilor cu reprezentanții ”vestelor galbene”, notează Le Monde. Perioada pe care va fi suspendată taxa este de șase luni. 

Acest moratoriu este o parte a măsurilor propuse protestatarilor, care s-au manifestat violent în ultimele săptămâni la Paris și în alte orașe mari ale țării.

Executivul francez aprobase recent o nouă majorare a taxelor pentru carburanţi de 7,6 eurocenţi pe litru pentru motorină şi de 3,9 eurocenţi pentru benzină, pentru a reduce utilizarea autovehiculelor poluante şi a promova energia curată. Majorarea urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie. 

Premierul Edouard Philippe a încercat să ajungă la un compromis cu protestatarii, însă reprezentanţii Mişcarii "Vestelor Galbene" au anulat întâlnirea pe care ar fi trebui să o aibă marţi cu oficialul francez.

Mai mulţi membri ai mişcării au anunţat că au primit ameninţări cu moartea, pentru a nu intra în negocieri cu Guvernul francez.

Cel puţin 263 de persoane au fost rănite în cursul protestelor de la Paris, iar 412 indivizi acuzaţi de implicare în violenţe au fost reţinuţi, a transmis Ministerul de Interne.

Blocajele prelungite ale mai multor depozite petroliere de pe teritoriul Franţei - din Normandia până în regiunea mediteraneană - au dus luni la primele penurii de benzină. În Bretania şi în alte regiuni, numeroase staţii de benzină erau decuplate total sau parţial de aprovizionările cu carburanţi, determinând autorităţile locale să ia măsuri de raţionalizare, notează Agerpres.

Blocajele depozitelor petroliere din Donges şi La Rochelle, în vestul Franţei, au fost ridicate luni dimineaţa după intervenţia forţelor de ordine.

Traficul rămânea de asemenea perturbat pe mai multe axe rutiere, unde manifestanţii au ridicat baraje. Circulaţia era de asemenea foarte îngreunată pe autostrăzile A7 şi A9 din sudul Franţei. La frontiera cu Spania s-au creat cozi kilometrice, cu mii de camioane blocate.

Întreprinderile de transport rutier au estimat luni la 400 de milioane de euro pierderile pe care le-au suferit de la începutul manifestaţiilor, în 17 noiembrie.

Mai mult de o sută de licee erau de asemenea blocate luni, parţial sau total, de o mişcare de protest împotriva reformelor în educaţie şi în unele cazuri pentru susţinerea "vestelor galbene", potrivit Ministerului Educaţiei.

De asemenea, cel puţin o mie de ambulanţieri au blocat luni dimineaţa unele drumuri de acces spre Place de la Concorde, în centrul Parisului, cerând suspendarea unei reforme în sistemul de finanţare a transporturilor sanitare, reformă care ameninţă, potrivit acestora, întreprinderile mici şi mijlocii din sector.

Mai multe articole despre:
Franţa Emmanuel Macron vestele galbene