MENIU

Lumină cu țârâita din Rusia pentru Crimeea, după o săptămână de beznă

Crimeea a fost parțial conectată la rețeaua de energie electrică a unui oraș rusesc după mai multe zile de beznă, cauzată de sabotarea rețelei care conectează Ucraina de peninsula anexată de Rusia. E însă un gest insuficient pentru regiunea cu o populație de două milioane de locuitori.

Crimeea a fost conectată la reţeaua de energie electrică din Krasnodarskiy Kray. Anunţul a fost făcut de "vice-premierul" peninsulei, Mihail Şeremet, scrie Lifenews.ru, citat de publika.md.

Oficialul a declarat că regiunea anexată va primi energie electrică în cantităţi mici, pentru a satisface necesităţile primare.

Şeremet a mai spus că conectarea la reţeaua energetică din oraşul Kubani va contribui la stabilizarea situaţiei în Crimeea. 

Autoritățile din Crimeea au anunțat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică decretarea stării de urgență după întreruperea totală a energiei electrice primite din Ucraina, cauzată potrivit unor surse ucrainene de acte de sabotaj la liniile de înaltă tensiune, relatează AFP, citat de Agerpres.

Sabotajul a fost, cel mai probabil, opera activiștilor pro-ucraineni. Etnicii tătari și naționaliștii ucraineni au obstrucționat lucrările de reparare a liniilor de înaltă tensiune, notează Reuters. 

Potrivit agenției ruse de presă TASS, electricitatea furnizată de Ucraina alimentează în mod normal Peninsula Crimeea prin patru linii de înaltă tensiune. Două dintre aceste linii au fost sabotate în cursul nopții de joi spre vineri, potrivit agenției de presă ucrainene UNIAN. Compania energetică de stat ucraineană, Ukrenergo, a publicat fotografii ale unui pilon electric doborât și altuia avariat. Potrivit acesteia, natura pagubelor amintește de un act de sabotaj, posibil cu "folosirea de dispozitive explozive".

Agenția rusă RIA Novosti a informat că sabotajul a avut loc în regiunea Herson, în nordul Crimeii, pe teritoriul ucrainean. Celelalte două linii de înaltă tensiune par să fi fost și ele scoase din funcțiune de o explozie în cursul nopții de sâmbătă spre duminică.

Așa-numitul vicepremier al republicii Crimeea, Mihail Șeremet, citat de agenția TASS, a declarat că peninsula poate să își asigure numai jumătate din necesarul de energie electrică. În zilele care au urmat, orașele au beneficiat parțial și temporar de energie electrică.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina energie electrică Crimeea