MENIU

Liderii Poloniei, alături de fasciști, la marșul centenarului independenței

Marsul Independenței poloneze

Centenarul independenței poloneze a fost sărbătorit în stradă, la Varșovia, de o mulțime uriașă, din care au făcut parte, în mod controversat, atât președintele Andrzej Duda, cât și manifestanți ai extremei drepte și grupări neo-fasciste.

În jur de 200.000 de oameni au mărșăluit duminică prin Varșovia, pentru a sărbători 100 de ani de când Polonia și-a obținut independența, în 1918.

Alături de liderii polonezi, în stradă s-au aflat grupări naționaliste și extremiste, cu rădăcini fasciste și anti-semite, criticii acuzând Puterea că sprijină, implicit, aceste mișcări. Opoziția a preferat să boicoteze marșul.

A fost o ediție specială a marșului Independenței, organizat anual, pe 11 noiembrie, de extremiști și naționaliști. Marșul de anul trecut, care a strâns 60.000 de persoane, a fost criticat pentru sloganurile și pancartele rasiste și xenofobe, care cereau o ”Polonie albă”.

Anul acesta, președintele Duda a anunțat că statul polonez va organiza propriul marș, dar pe același traseu. Extremiștii au încercat să se distanțeze de guvern, precizând că marșul pe care îl organizează deja din 2010 este o inițiativă cetățenească spontană, pornită "de jos", spre deosebire de ceremonia de stat de acum, ordonată "de sus". 

În cele din urmă, după multe negocieri, s-a ajuns la un acord potrivit căruia participanții la marșul oficial să fie despărțiți de participanții la marșul naționaliștilor de un cordon de polițiști. Nu a fost de ajuns pentru a-i scuti pe liderii polonezi de acuzații privind sprijinirea extremiștilor.

Spre deosebire de precedentele ediții, marșul de anul acesta a avut mai puține pancarte explicite, asociate extremismului. Presa locală a remarcat totuși simboluri precum crucea celtică și sloganuri rasiste. Tineretul Polonez, una dintre grupările organizatoare, a postat un video cu incendierea drapelului UE.

Invitați de omologii lor polonezi, la marș au participat și membrii unei grupări neo-fasciste italiene, Forza Nuova. Iar militarii polonezi au mărșăluit în paralel cu Tabăra Națională Radicală, succesoarea mișcării fasciste poloneze. 

Mai multe articole despre:
Polonia marş Varşovia Andrzej Duda