MENIU

Liderii musulmani denunță atentatele: Sunt o încălcare a tuturor valorilor religioase și umanitare

<p>Liderii musulmani denunță atentatele: Sunt o &icirc;ncălcare a tuturor valorilor religioase și umanitare</p>

Instituția prestigioasă a islamului, cu sediul în Egipt, Al-Azhar, a denunțat atacurile sângeroase comise, vineri, în Tunisia, Kuweit și Franța, în care au murit circa 60 de oameni, printre care turiști și fideli șiiți. Concret, Al-Azhar subliniază, în cadrul unui comunicat, că atacul "odios" care a ucis cel puțin 37 de oameni în orașul balnear tunisian Sousse constituie "o încălcare a tuturor valorilor religioase și umanitare", informează sâmbătă AFP.

De asemenea, instituția condamnă atacul sinucigaș care a luat drept țintă o moschee șiită din Kuweit, unde se desfășura rugăciunea săptămânală și unde au fost uciși 27 de fideli, atac revendicat de gruparea extremistă Statul Islamic (SI). Totodată, instituția a denunțat și atacul din Franța, în timpul căruia un bărbat a fost decapitat.

"Al-Azhar îndeamnă comunitatea internațională să combată această grupare teroristă în toate modurile posibile", se spune în comunicat, cu referire la SI.

Un grup de lucru contra extremismului, format de muftiul Egiptului și care consiliază Guvernul în materie de lege islamică, a denunțat la rândul său atentatele.

"Ceea ce SI a făcut pentru a murdări imaginea islamului este mai rău decât a făcut oricine altcineva, musulman sau nu", se spune în comunicatul acestei instanțe.

La rândul său, influentul predicator sunit Youssef al-Qaradaoui și-a exprimat convingerea că membrii SI sunt "mai răi decât animalele".

"Animalele nu ucid alte animale decât pentru a se hrăni, însă unele persoane nu se satură niciodată de sânge și de moarte", a scris Youssef al-Qaradaoui pe Twitter.

Gruparea jihadistă, care deține controlul asupra unor ample zone din Siria și Irak, și dispune de grupuri afiliate în mai multe alte țări, a îndemnat recent la comiterea de atacuri în timpul Ramadanului, luna de post musulman care a început în urmă cu o săptămână.