MENIU

Legătura secretă dintre directorul CIA şi un film de Hollywood despre uciderea lui Osama bin Laden

Documente declasificate relevă că filmul "Zero Dark Thirty", care înfăţişează asasinarea teroristului Osama bin Laden într-un raid al trupelor speciale americane, a primit consiliere din partea directorului CIA de la momentul respectiv, Leon Panetta.

Filmul a produs controverse încă dinainte de lansarea din decembrie 2012. Pelicula conţine detalii care nu fuseseră ştiute dinainte despre raidul din Pakistan unde a fost ucis teroristul şi a ridicat semne de întrebare cu privire la implicarea CIA, scrie Business Insider.

Documente declasificate acum relevă că CIA a lucrat cu scenaristul filmului, Mark Boal, la scenariu. Boal a solicitat membrilor CIA să îşi dea cu părerea şi să facă schimbări în scenariu. Spre exemplu, au scos o scenă în care un agent băut trage în aer cu un AK-47, iar Maya, personajul principal al filmului, a ajuns să participe mai puţin la scenele de tortură.

Mai mult, Leon Panetta, directorul CIA din 2009 până în 2011, s-a oferit personal să îl ajute pe Boal să obţină informaţii de la CIA în timpul redactării scenariului şi i-a oferit informaţii clasificate despre raidul în care a fost ucis bin Laden.

După lansarea filmului "Zero Dark Thirty", CIA şi-a schimbat procedura de interacţiune cu industria filmelor, pentru a proteja informaţiile clasificate.

Sursa: Ziare.com.

Mai multe articole despre:
CIA Osama bin Laden Leon Panetta Zero Dark Thirty