MENIU

Leancă, despre ridicarea vizelor: De astăzi, cetățenii Republicii Moldova sunt mai liberi

Leancă, despre ridicarea vizelor: De astăzi, cetățenii Republicii Moldova sunt mai liberi

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat, luni, că ziua de 28 aprilie 2014 este una istorică pentru Republica Moldova, pentru că aduce moldovenilor mai multă libertate odată cu ridicarea vizelor de călătorie în Europa.

"De astăzi, cetățenii moldoveni — indiferent de etnie, loc de trai sau limba vorbită — sunt mai liberi", a afirmat premierul Leancă, într-o declarație de presă, înainte de plecarea unei numeroase delegații oficiale moldovenești în Grecia, țară ce exercită președinția semestrială a UE, pentru forumul 'Fără vize în Uniunea Europeană'.

Acest eveniment este organizat în prima zi când cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în spațiul Schengen, se menționează într-un comunicat al guvernului de la Chișinău transmis luni AGERPRES.

"Pentru o țară care în 2009 se afla în afara timpului și a geografiei europene, faptul că peste câteva minute ne vom lua nestingherit zborul spre capitala care în prezent deține președinția Uniunii Europene este o victorie a noastră a tuturor. O victorie a tinerilor noștri, care își văd viitorul într-o Moldovă modernă și europeană și care, prin acțiunile lor de zi cu zi, prin studiile pe care le fac, contribuie la edificarea Europei la noi acasă", a afirmat șeful guvernului moldovean.

Iurie Leancă a mai spus că această performanță a țării sale poate fi definită printr-un singur cuvânt — 'demnitate'.

"Sunt convins că fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat să trăiască momente de jenă în procesul de solicitare a vizei ori scoțând pașaportul moldovenesc din buzunar la trecerea frontierei... Noi am dorit ca cetățenii Republicii Moldova să nu se mai simtă niciodată inferiori față de semenii lor europeni, iar pașaportul albastru să devină un element de mândrie, pe care să-l purtăm prin lume cu demnitate. Acea demnitate care, susținută cu hotărârea și perseverența noastră, ne va ajuta să redevenim de jure ceea ce suntem de facto — membri ai marii familii europene. Abolirea vizelor nu este nici pe departe un sfârșit de cale — dimpotrivă, este continuarea drumului nostru spre acasă, în Europa!", a subliniat premierul moldovean.

Importanța evenimentului a fost subliniată și de către președintele parlamentului de la Chișinău, Igor Corman. "Astăzi Europa își deschide ușa pentru noi și este de datoria noastră să respectăm regulile UE. Astăzi avem un sentiment de mândrie și împlinire. Ceea ce era cândva un vis a devenit realitate", a afirmat el.