MENIU

Kiev aşteaptă asigurări din partea Moscovei. Ce strategie are armata Rusiei

<p>Anunţul de ultimă oră al Statului Major al Armatei Ruse</p>

Ministerul de Externe ucrainean așteaptă asigurări publice din partea Rusiei privind lipsa oricărei intenții de utilizare a armatei ruse împotriva Ucrainei, după ce Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus) a autorizat miercuri utilizarea forțelor ruse în afara granițelor țării, deși Moscova a indicat ulterior că această decizie are legătură strict cu Siria, a relatat Interfax-Ukraina.

'MAE ucrainean a primit cu profundă îngrijorare aprobarea, cu ușile închise, a deciziei privind utilizarea forțelor armate în afara granițelor țării de către Consiliul Federației din Rusia. O decizie similară a Federației Ruse, de la 1 martie 2014, a condus la ocuparea și anexarea Crimeii și a orașului Sevastopol și a provocat o criză fără precedent în materie de securitate în Europa', menționează diplomația ucraineană, într-un comunicat.

Această nouă rezoluție a Consiliului Federației, pe fondul conflictului care continuă în estul Ucrainei, a fost percepută ca o amenințare la adresa securității naționale ucrainene, precum și ca un pas care subminează procesul de pace din Donbas, înainte de summitul în așa-zisul 'format Normandia' (Ucraina, Germania, Franța și Rusia), prevăzut să se desfășoare la 2 octombrie la Paris, conform aceluiași text.

Senatul rus a votat miercuri în unanimitate o rezoluție care autorizează utilizarea forțelor ruse în afara granițelor Federației Ruse, la solicitarea președintelui Vladimir Putin.

Șeful administrației prezidențiale ruse, Serghei Ivanov, a precizat ulterior că această decizie este legată strict de Siria și urmează unei cereri venite din partea președintelui sirian Bashar al-Assad, care a solicitat Moscovei ajutor militar. El a mai spus că Rusia se angajează doar în operațiuni aeriene pe o perioadă limitată de timp și a exclus orice angajament militar rusesc cu trupe la sol.