MENIU

Joe Biden, anunț după alegerile din SUA - Replica lui Donald Trump - Când se dă bătălia decisivă între democrați și republicani

Joe Biden, președintele SUA Foto: Profi Media

Președintele american - Joe Biden a anunțat după alegerile de la jumătate de mandat din SUA că venirea „valului roșu gigantic (republican) nu s-a întâmplat”. Liderul de la Casa Albă a recunoscut că primele rezultate arată o cursă strânsă între democrați și republicani, dar a anunțat că va colabora cu adversarii politici - republicanii. Donald Trump a anunțat că este mulțumit de rezultate și că nu renunță la o posibilă candidatură la președinție în 2024. Abia în decembrie se va ști cine va controla Senatul, republicanii și democrații fiind aproape la egalitate.

„A fost o zi bună pentru democrație și pentru America. Democrații au avut o noapte puternică. Cea mai bună noapte pentru (alegerea) guvernatorilor din 1986”, a afirmat președintele Joe Biden despre alegerile pentru Congres de la jumătatea mandatului.

„Poporul american a vorbit, acest lucru arată că Democrația este ceea ce suntem. Alegerile au avut loc fără prea multe interferențe sau fără niciun fel de interferențe”, a mai spus Biden.

„În timp ce presa și experții au prezis un val roșu uriaș, acesta nu s-a materializat”, a spus Biden, în prima sa conferință de presă de la închiderea urnelor la alegerile intermediare.

Eșecul așa-numitului „val roșu” i-a făcut pe democrați, inclusiv pe cei din Casa Albă, să se simtă entuziasmați și motivați după o perioadă electorală în care abilitatea politică a lui Biden a fost pusă la îndoială, relatează CNN.

„Știu că ați fost oarecum contrariați de optimismul meu obsedant, dar m-am simțit bine pe parcursul întregului proces”, a precizat liderul de la Casa Albă.

În același timp, presa americană amintește și declarațiile fostului președinte republican Donald Trump.

Într-un interviu acordat miercuri Fox News Digital, Trump a respins afirmațiile că ar fi „furios” în urma rezultatelor intermediare: „Este exact invers. Oamenii pe care i-am susținut s-au descurcat foarte bine. Am bătut 98,6% la primare și 216 la 19 la alegerile generale – este uimitor”.

Întrebat dacă rezultatele slabe ale republicanilor i-ar schimba decizia de a anunța o a treia candidatură la președinție marțea viitoare, Trump a precizat că va continua planul pe care l-a început.

„Am avut un succes extraordinar... De ce s-ar schimba ceva?”, a replicat Trump, potrivit CNN.

Americanii au votat în alegerile intermediare pentru Congresul Statelor Unite. În cadrul scrutinului se decid majoritățile din Camera Reprezentanților și Senat pentru următorii doi ani care au mai rămas din mandatul președintelui Joe Biden. În joc sunt toate cele 435 de mandate de la Cameră și 35 din cele 100 de la Senat. Votul s-a încheiat în toate statele americane. Pentru a obține majoritatea în Camera Reprezentanților, este nevoie de 218 mandate, iar în Senat - 50.

Potrivit primelor rezultate parțiale, la Senat, vor decide trei state - Nevada, Arizona și Georgia, în decembrie. Republicanii au nevoie să câștige 2 mandate la Senat pentru a deține controlul.

Sursă: Estimări CNN

Biden a menționat că „orice loc pierdut de partidul său este dureros”, dar partidul său „a pierdut mai puține locuri în Camera Reprezentanților decât la primele alegeri de la jumătatea mandatului ale oricărui președinte democrat din ultimii 40 de ani”.

Președintele american a mai adăugat că rezultatele votului de la jumătatea mandatului arată clar că americanii nu vor ca politicienii lor să fie prinși în capcana unui război politic fără sfârșit.

„Trebuie să privim spre viitor…, și acest viitor este cât se poate de luminos”, a asigurat Biden, spunând că va continua să lucreze dincolo de culoarea politică pentru a obține rezultate pentru poporul american.

Joe Biden a recunoscut că este posibil ca democrații să mai păstreze Camera Reprezentanților, dar bătălia „va fi foarte strânsă”.

În ceea ce privește modul în care vor colabora pe viitor, democrații cu republicanii, Biden a mai spus că „există întotdeauna destui oameni în cealaltă echipă, fie că este vorba de un democrat sau de un republican, la care partidul celălalt poate face un apel, îi poate coopta pentru a obține ajutor”.

Biden și echipa sa se confruntă în continuare cu perspectiva dificilă a celor doi ani ce urmează, în cazul în care republicanii preiau controlul Camerei Reprezentanților. Agenda președintelui Biden va fi probabil redusă drastic fără o majoritate democrată. Iar republicanii au promis deja investigații asupra administrației și familiei președintelui Biden, mai notează CNN.