MENIU

Joe Biden, mesaj amenințător către Vladimir Putin după atacurile din Ucraina - Al doilea avertisment al SUA pentru Rusia în câteva ore

Joe Biden, președintele SUA Foto: Profi Media

Joe Biden transmite al doilea avertisment către Vladimir Putin în aceeași zi după atacurile Rusiei în mai multe orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev. 

Preşedintele american Joe Biden a "condamnat ferm" luni valul de bombardamente ruseşti în Ucraina, dovadă a "brutalităţii absolute" a omologului său rus Vladimir Putin, soldate cu cel puţin 11 morţi şi 89 de răniţi în toată ţara, alături de clădiri și instalații energetice avariate.

Liderul de la Casa Albă a declarat luni că loviturile cu rachete rusești care au lovit Kievul și alte orașe din Ucraina „demonstrează încă o dată brutalitatea totală a războiului ilegal al domnului Putin împotriva poporului ucrainean”.

"Aceste atacuri au ucis şi rănit civili şi au distrus ţinte nemilitare", a acuzat Joe Biden, după ce a transmis condoleanțe familiilor îndurerate.

Joe Biden a precizat că atacurile comandate de Putin „nu fac decât să întărească sprijinul american pentru Ucraina”, iar SUA vor continua "să impună Rusiei să plătească scump pentru agresiunea sa".

„Aceste atacuri nu fac decât să ne consolideze și mai mult angajamentul de a fi alături de poporul Ucrainei atât timp cât este nevoie”, a transmis Joe Biden într-o declarație.

„Alături de aliații și partenerii noștri, vom continua să impunem Rusiei costuri pentru agresiunea sa, vom trage la răspundere pe Putin și Rusia pentru atrocitățile și crimele de război și vom oferi sprijinul necesar forțelor ucrainene pentru a-și apăra țara și libertatea.

Solicităm din nou Rusiei să pună capăt imediat acestei agresiuni nejustificate și să-și retragă trupele din Ucraina”, a mai precizat Joe Biden.

Cel de-al doilea avertisment al lui Joe Biden transmis luni lui Vladimir Putin vine înaintea reuniunii liderilor G7 de marți, unde este așteptată și intervenția președintelui ucrainean - Volodimir Zelenski.

Potrivit autorităţilor ucrainene, armata rusă a lansat luni 83 de rachete, dintre care aproximativ jumătate au putut fi interceptate. Infrastructuri energetice, dar şi ţinte civile, între care un teren de joacă pentru copii, au fost lovite. Potrivit ultimului bilanț anunțat de Ucraina, cel puțin 11 oamen iau murit și alți peste 89 au fost răniți în Kiev și alte mari orașe.

Riposta Rusiei vine după ce podul Kerci care face legătura cu peninsula Crimeea, obiectiv strategic pentru Kremlin, a fost afectat de explozia de sâmbătă. Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a justificat bombardamentele "masive" pri ncatalogarea „atacului terorist" al Ucrainei împotriva podului care leagă teritoriul rus de Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014. Liderul de la Kremlin a amenințat că va lansa noi astfel de atacuri dacă Ucraina comite „atacuri teroriste” majore asupra Rusiei.

"Putin este disperat din cauza înfrângerilor pe câmpul de luptă şi utilizează terorismul rachetelor pentru a încerca să schimbe ritmul războiului în favoarea sa", a acuzat și ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba pe Twitter.