MENIU

Joe Biden, întâlnire de urgență cu aliaţii din Pacific. Moment crucial pentru criza din Ucraina

Preşedintele american, Joe Biden / Foto: Profi Media

Un summit virtual între preşedintele american, Joe Biden, şi aliaţii din Pacific a avut loc joi pentru a discuta despre războiul din Ucraina.

Întâlnirea improvizată a fost anunţată de New Delhi cu puţin timp înainte de a avea loc. Casa Albă confirmase că preşedintele Joe Biden se va întâlni cu premierul indian Narendra Modi, cu premierul japonez Fumio Kishida şi cu premierul australian Scott Morrison ”pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi implicaţiile sale pentru (regiunea) Indo-Pacific”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Într-un comunicat comun, alianţa ”Quad” se limitează să menţioneze că liderii ”au evocat conflictul în curs de desfăşurare şi criza umanitară din Ucraina”.

Aceştia şi-au reafirmat susţinerea pentru o regiune ”Indo-Pacifică liberă şi deschisă, în care suveranitatea şi integritatea teritorială sunt respectate, iar ţările sunt libere de orice presiune militară, economică şi politică” - ceea ce poate fi interpretat ca un nou avertisment împotriva proiectelor Beijingului, în special în Marea Chinei de Sud.

Însă comunicatul comun nu include o condamnare clară a invaziei ruseşti în Ucraina, remarcă AFP.

Premierului indian Narendra Modi a cerut reluarea dialogului şi a diplomaţiei, dar a ”subliniat totodată că (alianţa) Quad trebuie să rămână concentrată pe obiectivul său principal de a promova pacea, stabilitatea şi prosperitatea în regiunea Indo-Pacifică”.

India a îndemnat Rusia şi Ucraina să înceteze ostilităţile, dar nu a condamnat invazia.

Miercuri, s-a abţinut din nou de la votul asupra unei rezoluţii a ONU care cerea ”ca Rusia să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei”, în ciuda presiunilor puternice din partea SUA de a-şi folosi ”influenţa” pe lângă Moscova.

Mai multe articole despre:
Joe Biden razboi ucraina rusia