MENIU

Cleric ISIS: Sâmbătă vor avea loc atacuri în Marea Britanie, America şi alte ţări

ISIS REVENDICĂ ATENTATUL DE LA PARIS. Cleric ISIS:  URMEAZĂ MAREA BRITANIE ŞI SUA

Un cleric din cadrul grupării Statul Islamic (SI) a revendicat vineri faptul că gruparea teroristă este responsabilă de atacul comis miercuri la Paris, la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo, relatează Haaretz, citând agenţia germană DPA.

"Am început cu Franţa operaţiunea, pentru care ne asigurăm responsabilitatea", a declarat Abu Saad al-Ansari, în timpul predicii de vineri în oraşul irakian Mosul, aflat sub controlul SI.

"Mâine vor avea loc (atacuri) în (Marea) Britanie, America şi alte ţări", a adăugat predicatorul."

"Acesta este un mesaj adresat tuturor ţărilor care participă la coaliţia (condusă de către Statele Unite), care a ucis membri ai grupării Statul Islamic", a subliniat el, citat de DPA.

Pista terorismului islamic, urmărită foarte rapid în momentul în care s-a dovedit că ucigaşii au strigat "Allah Akbar", a fost confirmată după descoperirea unui drapel jihadist în maşina abandonată la Paris, miercuri, de suspecţi.

Nouă persoane din anturajul suspecţilor au fost plasate în arest preventiv, a anunţat ministrul de Interne Bernard Cazeneuve, afirmând că Said Kouachi a fost "recunoscut oficial pe o fotografie ca fiind agresorul".

Fratele lui, Cherif, a fost condamnat în 2008 pentru participare la o filieră ce urmărea să trimită combatanţi în rândurile organizaţiei irakiene a Al-Qaida.

Fraţii Cherif erau "pe lista noastră de supraveghere de mai mulţi ani", a dezvăluit un oficial american din cadrul forţelor de ordine, sub acoperirea anonimatului.

Cei doi bărbaţi figurează în bazele de date americane cu persoane suspectate de teorism, inclusiv în celebra "No Fly List", care le interzice celor trecuţi nominalizaţi să zboare către sau dinspre Statele Unite.

În plus, cel mai mare dintre fraţi, Said, a petrecut "câteva luni" în Yemen în 2011 pentru a se antrena în mânuirea armelor împreună cu un membru Al-Qaida, înainte de a se întoarce în Franţa, a declarat un alt oficial american, confirmând o informaţie din New York Times.

Climatul de tensiune extremă care domneşte în Franţa de la atentat - unii editorialişti şi oameni politici neezitând să vorbească despre "război" şi cotidianul Le Monde titrând despre un "11 septembrie francez" - a fost exacerbat de un nou atentat joi dimineaţă la Montrouge, în apropiere de Paris. Acest atac s-a soldat cu moartea unei tinere poliţiste stagiare, în timp ce un agent municipal a fost rănit.

Mai multe articole despre:
Marea Britanie SUA Franţa ISIS