MENIU

Iordania cedează în faţa Statului Islamic pentru a-şi salva pilotul ameninţat cu decapitarea

Maaz al-Kassasbeh a fost capturat la 24 decembrie după prăbuşirea avionului său F-16 deasupra Siriei

Guvernul iordanian a afirmat, miercuri, că este dispus să elibereze o deţinută irakiancă în schimbul pilotului său luat ostatic de gruparea Stat Islamic (SI), potrivit televiziunii publice, citate de Mediafax.

Într-o înregistrare video difuzată marţi, gruparea jihadistă SI a cerut eliberarea în 24 de ore a unei irakience, Sajida al-Rishawi, deţinută în Iordania, ameninţând, în caz contrar, cu executarea pilotului iordanian Maaz al-Kassasbeh şi a ostaticului japonez Kenji Goto. Acest ultimatum va expira la ora 14.00 GMT (16.00 ora României), potrivit Tokyo.

"Iordania este pregătită să o elibereze pe deţinuta Sajida Al-Rishawi dacă pilotul iordanian va fi eliberat nevătămat", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Mohammad Al-Momeni, citat de televiziune.

"De la început, poziţia Iordaniei a fost garantarea securităţii fiului nostru, pilotul Maaz al-Kassasbeh", a adăugat el.

Anterior, un oficial a afirmat că ţara sa acordă "prioritate tuturor măsurilor care pot fi în interesul pilotului şi garantării securităţii sale". El dezminţise, de asemenea, informaţiile privind un transfer al deţinutei irakiene de la închisoare în vederea eliberării sale. Sajida al-Rishawi este condamnată la moarte în Iordania pentru complicitate la atentatele soldate cu 60 de morţi la Amman în noiembrie 2005.

Mai mult pe Mediafax.




Mai multe articole despre:
pilot Iordania ostatic schimb prizonieri Statul islamic