MENIU

Intră în joc Belarus? Activează trupe în apropierea graniței din cauza „amenințărilor din partea Ucrainei și a NATO”

Lukașenko acuză amenințări din partea Ucrainei. Foto/Profimedia

De-a lungul frontierei ucrainene-belaruse se observă activitatea militarilor Republicii Belarus. Statul Major al Belarusului spune că astfel de acțiuni vizează „protecția față de ucraineni și trupele NATO”, conform Radio Svaboda.

Locuitorii din regiunea Gomel au observat parapeți, blocuri de beton și blocaje rutiere în apropierea graniței. Au fost instalate pe autostrada Gomel-Chernigov, la doi kilometri de granita cu Ucraina. Există și vehicule blindate de transport de trupe.

Poliția rutieră verifică documentele și mașinile persoanelor care se îndreaptă spre graniță și spre satele de graniță din Belarus. 

Un locuitor al districtului Loevsky a declarat reporterilor că, până de curând, tancurile erau camuflate în apropierea satelor, dar au fost îndepărtate.

Unii militari au părăsit zonele de frontieră. Acest lucru este confirmat de mama unuia dintre militarii care servesc în brigada mecanizată Slonim. A petrecut mai bine de o lună la granița cu Ucraina, în raionul Bragin, dar s-a întors deja la Slonim.

„Au fost înlocuiți acum de Forțele de Operațiuni Speciale”, a spus femeia.

Adjunctul șefului Statului Major General al Forțelor Armate din Belarus, Igor Korol, a vorbit despre posibilele amenințări din partea Ucrainei și a țărilor NATO. El nu exclude „provocările la frontieră”.

"Un grup de rachete de croazieră a fost creat în Mediterana și Marea Baltică. Din păcate, rachetele de croazieră nu sunt arme pentru apărare, sunt în primul rând pentru atac. Raza de acțiune a acestor rachete le permite să tragă pe teritoriul țării noastre, " a spus Korol.

Acesta ar fi declarat, de asemenea, locația grupurilor tactice de batalion la graniță, adăugând că „acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată”.

„Ei se află pe terenurile de antrenament din apropierea granițelor noastre, sunt complet pregătiți, echipați, au stocuri și sunt gata să acționeze conform intenției”, a spus oficialul.

Potrivit acestuia, „stații americane de contrabatere” au fost desfășurate în apropierea graniței în direcția Ovruch, iar „Ucraina a concentrat aproximativ 10.000 de militari împotriva Republicii Belarus” în direcția Rivne.

„Toată lumea este înarmată, toată lumea are arme și muniție, așa că ar putea exista niște provocări”, a spus șeful adjunct al Statului Major al Republicii Belarus.