MENIU

Înmormântarea lui Boris Nemțov, cu acces restricționat: Politicieni din UE nu au voie să participe

Funeraliile opozantului rus Boris Nemţov, asasinat vineri seara cu focuri de armă în apropierea Kremlinului, are loc azi, la Moscova, în prezenţa unor diplomaţi şi responsabili europeni, în timp ce alţii au afirmat că au fost împiedicaţi de autorităţile ruse să participe. Comitetul de anchetă nu a furnizat decât puţine informaţii despre activitatea sa, acesta „neavând vocaţia de a dezvălui în timp real fiecare dintre progresele sale”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Vladimir Markin.

În ajunul funeraliilor, Anna Duriţkaia, prietena ucraineană a lui Nemţov, care a fost martoră a omorului şi se plânsese că este reţinută în Rusia, a plecat aseară, la Kiev, unde a sosit în cursul serii. Ea a părăsit rapid aeroportul la bordul unei maşini fără să facă declaraţii. Avocatul său, Vadim Prohorov, care se aflase în acelaşi avion, le-a spus jurnaliştilor că ea are nevoie de repaus.

Funeralii la Moscova

Funeralii la Moscova Funeraliile lui Boris Nemţov, de 55 de ani, se vor desfășura în prezenţa ambasadorilor ţărilor europene şi a altor responsabili străini, printre care şeful diplomaţiei lituaniene, Linas Linkevicius, primarul Rigăi, Nils Usakovs, şi ministrul adjunct al Afacerilor Externe polonez, Konrad Pawlik. Preşedintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, a declarat că autorităţile ruse i-au refuzat permisiunea să participe la funeralii, ca răspuns la sancţiunile europene împotriva Moscovei. Eurodeputata letonă Dandra Kalniete a anunţat, aseară, că i s-a refuzat accesul în Aeroportul Internaţional Şeremetievo al capitalei ruse. Ceremonia de adio este programată să înceapă marţi, la 07h00 GMT, la Centrul Saharov din Moscova, urmată fiind de o slujbă religioasă ortodoxă, a indicat Konstantin Merzlikin, un colaborator apropiat al lui Boris Nemţov.

 

 Mai multe pe evz.ro