MENIU

Incendiu puternic, în Brazilia: 2.000 de filme ale Cinematecii din Sao Paulo, distruse de flăcări

Incendiu puternic, în Brazilia. Foto: Pixabay

Un incendiu a devastat, joi, un depozit al Cinematecii din Sao Paulo, Brazilia, care conţinea aproximativ 2.000 de copii de filme. În urma deflagrației, au fost distruse cel puţin două săli de film şi una care conţinea arhive.

Timp de peste două ore, aproximativ 50 de pompieri s-au luptat cu flăcările care au distrus o mare parte din clădire, potrivit imaginilor difuzate la televiziune, informează AFP, citat de Agerpres.

Incendiul a izbucnit la ora locală 18.00, în timpul unei operaţiuni de întreţinere a instalaţiei de aer condiţionat, au spus pompierii, precizând că au fost distruse cel puţin două săli de film şi una care conţinea arhive.

Conform presei locale, răspândirea rapidă a incendiului a fost cauzată de filmele pe peliculă de acetat de celuloză, un material extrem de inflamabil.

Incendiul, „o tragedie anunțată”

Clădirea incendiată nu este sediul Cinematecii, care se află într-un alt cartier din Sao Paulo. În depozit erau însă copii ale filmelor, multe dintre ele rare și uneori în stare mai bună decât originalele, mai arată sursa citată.

Diverse locații ale acestei instituții culturale, fondată în 1940, au fost afectate în ultimii patru ani de patru incendii și o inundație.

Timp de luni, artiști și angajați au denunțat politica de „destructurare” a Cinematecii de către guvernul președintelui de extremă dreaptă Jair Bolsonaro.

Ministerul public din statul Sao Paulo a lansat în iulie 2020 o acțiune în justiție împotriva guvernului federal pentru „abandonarea” Cinematecii, punând în discuție în special eliminarea resurselor financiare. Luna următoare, instituţia a încetat să funcţioneze şi 41 de angajați au demisionat.