MENIU

Iadul din închisoarea în care a stat Mandela. Deținuții petrec o viață aici pentru că nu au 5 dolari

Înainte de a ajunge în celule, le miroși. Asta se întâmplă când într-o celulă construită pentru 19 persoane stau 86 de oameni, arată reporterii CNN, care au ajuns în închisoarea în care, cu ani în urmă, a fost ținut Nelson Mandela.

E vorba despre inchisoarea Pollsmoor, din Cape Town. Celulele arata la fel. Intr-un colt se afla o toaleta si un dus, dar cel mai adesea multi nu apuca sa le foloseasca. O galeata le slujeste nevoilor de baza, arata CNN, citat de Ziare.com.

Paturile nu sunt departe, etajate cate trei, pe o coloana. Vara, abia poti respira, iarna e un frig crunt. Chiar si asa, detinutii ar da orice sa ajunga mai des afara. Sunt lasati in curte, sa faca miscare, o data pe saptamana. Cei mai multi sunt intr-o stare fizica proasta, cu boli de piele si tuberculoza. "Animalele ar putea trai asa, nu insa si oamenii", declara unul dintre detinuti, care sta aici de doi ani si doua luni, asteptandu-si procesul.

De altfel, niciunul dintre detinutii de aici nu a fost condamnat, toti isi asteapta procesul.

Multi se afla aici din simplul motiv ca nu-si permit sa plateasca o cautiune ce inseamna echivalentul a 5 dolari. Altii sunt straini, care asteapta sa fie deportati.

Ce se vede in inchisoare e un sistem al justitiei in criza, spun observatorii, citati de CNN. Situatia e aceeasi de 20 de ani si nu da semne sa se schimbe, declara un reprezentant al unei organizatii care lupta pentru drepturile omului, organizatie care da in judecata guvernul sud-african.

Deschis in anii '60, penitenciarul a fost "casa" lui Nelson Mandela din 1982 (fostul presedinte sud-african a stat 27 de ani in inchisori, fiind condamnat pe viata). Despre acest loc, Mandela, decedat in 2013, spunea: "Un loc cu o fata moderna, dar cu o inima primitiva". Si avea dreptate. Fatada nu te duce cu gandul la ce se afla in interior. Mai mult, detinutii sunt primiti cu sloganul "un loc al inceputurilor".

Mandela si alti detinuti politici au fost incarcerati impreuna, intr-o singura celula, si nu erau lasati sa se amestece cu detinutii de rand. In autobiografia sa, el se referea si la perioada petrecuta aici.

Mai multe articole despre:
închisoare Nelson Mandela Cape Town iad