MENIU

Hollande: Negocierile de la Moscova, una din ultimele şanse de a evita războiul în Ucraina

<p>Hollande: Negocierile de la Moscova, una din ultimele şanse de a evita războiul &icirc;n Ucraina&nbsp;</p>

Preşedintele Franţei, François Hollande, a declarat, sâmbătă, în urma discuţiilor de la Moscova, de vineri seară, purtate cu preşedintele rus, Vladimir Putin şi cancelarul german, Angela Merkel, că aceste negocieri reprezintă "una dintre ultimele şanse" de a evita "războiul", în Ucraina, potrivit RFI.ro.

"Cred că este una din ultimele şanse. (...) Dacă nu reuşim să obţinem un acord durabil de pace, cunoaştem perfect scenariul: există un nume, se cheamă război", a declarat preşedintele francez, François Hollande.

În aceeași măsură, cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat sâmbătă că "nu este sigur" că iniţiativa franco-germană de pace în Ucraina, prezentată, vineri, la Moscova va avea succes, potrivit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

"Dar în opinia mea şi a preşedintelui francez, merită încercat. Datorăm măcar acest lucru oamenilor afectaţi din Ucraina", a spus cancelarul german.

Pe de altă parte, Angela Merkel a afirmat că livrarea de arme Guvernului ucrainean, pentru a-l sprijini în lupta cu separatiştii proruşi, nu va ajuta la găsirea unei soluţii la criză.

"Înţeleg dezbaterea, dar cred că livrarea de mai multe arme nu va duce la progresul de care Ucraina are nevoie. Mă îndoiesc profund de acest lucru. Dacă este adevărat că soluţia nu poate fi una militară, atunci cred că ar trebui să ne concentrăm eforturile pe alte lucruri. Există deja un mare număr de arme în regiune şi nu văd ca asta să fi făcut mai probabilă o soluţie militară", a precizat cancelarul german, în cadrul Conferinţei pentru Securitate de la Munchen.

La rândul său, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat, sâmbătă, tot la Munchen, că planul de pace franco-german ar putea funcţiona. Şeful statului ucrainean speră că acest plan de pace ar putea contribui la a asigura "mai multă securitate în Europa".