MENIU

Hillary Clinton, prima declaraţie după înfrângere: Îmi pare rău că nu am câştigat. Simt recunoştinţă

Hillary Clinton a susţinut o declaraţie de presă, la ora 18.30, ora României, în prima sa apariţie după ce a pierdut alegerile prezidenţiale. Candidata democrată a afirmat că este dezamăgită de rezultatul care pentru ea va fi dureros mult timp de acum încolo. Aceasta a afirmat că îi pare rău că nu a câştigat cu programul propus, dar a subliniat că l-a felicitat pe Trump pentru victorie şi i-a spus acestuia că este dispusă să lucreze cu el, pentru binele ţării. Totodată, a mai spus că a văzut că ţara este mai divizată faţă de cum s-ar fi crezut, dar crede în continuare în America, aşa cum va face mereu. Clinton a mulţumit tuturor pentru susţinere, a adăugat că a fost o onoare să fie candidatul democraţilor pentru Casa Albă şi a mai punctat că ţara trebuie să le fie recunoscătoare lui Barack şi Michelle Obama.

Realitatea.net a redat live-text, principalele declaraţii.

"Vă mulţumesc tuturor foarte mult. Vă mulţumesc, prieteni, pentru că sunteţi aici. Aseară l-am felicitat pe Donald Trump şi i-am spus că sunt dispusă să lucrez cu el. Nu este rezultatul pe care îl aşteptam şi pentru care am muncit. A fost o onoare să fiu candidatul vostru, ştiu cât sunteţi de dezamăgiţi. Şi eu sunt dezamăgită, este dureros şi va fi pentru o perioadă lungă. Campania noastră nu a fost niciodată pentru o singură persoană, ci pentru o ţara întreagă. Donald Trump va fi preşedintele nostru, îi datorăm o şansă pe care o are pentru a conduce. Sper că va fi un preşedinte de succes. Acum responsabilitatea noastră ca cetăţeni este să ne facem  partea noastră: de a construi o Americă mai dreaptă, mai bună. Lui Barack şi Michlelle Obama ţara noastră le este foarte îndatorată. Vă mulţumim pentru conducerea determinată. Mulţumesc şi lui Bill, şi lui Chelsea, familiei mele (...) Vă voi fi recunoscătoare pentru că v-aţi pus talentul în a mă sprijini, mulţumesc celor care au contribuit chiar şi cu 5 dolari, iar pentru cei tineri am un mesaj: mi-am petrecut viaţa încercând să lupt pentru ce cred. Mulţi dintre voi sunteţi la început, dar veţi avea şi succese, dar şi eşecuri: dar vă rog, niciodată să nu încetaţi să luptaţi în ceea ce credeţi. Merită! Avem nevoie de voi pentru viitor!(...) Acum, ştiu că nu am spart acel tavan de sticlă, dar cineva o va face şi poate o va face mai curând. Şi pentru toate fetiţele care mă privesc: să nu uitaţi că sunteţi valoaroase şi că meritaţi orice şansă pentru a vă atinge visele. În final, sunt recunoscătoare pentru ţara noastră şi pentru ce mi-a oferit ţara noastră! Cred că suntem mai puternici împreună, să nu uitaţi asta! Dragii mei, să avem încredere unii în alţii şi să nu uitaţi că am avut şansa să vă reprezint în aceste alegeri! Dumnezeu să vă binecuvânteze şi Dumenzeu să binecuvânteze America", a spus Hillary Clinton.

Barack Obama, după victoria lui Trump: Sunt foarte mândru de Hillary Clinton 

Totodată, Barack Obama a susţinut o declaraţie de presă, în jurul orei 19.15, la o zi după ce Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA. Preşedintele american a anunţat că l-a felicitat pe Donald Trump pentru victorie şi l-a invitat pe acesta să vină la Casa Albă, joi, pentru a discuta. Totodată, Obama a mai spus că nu putea fi mai mândru de Hillary Clinton, după candidatura sa, dar şi pentru ce a făcut din funcţia de secretar de stat. Barack Obama a mai lansat un mesaj de unitate către cetăţenii americani şi a punctat că viitorul preşedinte are o ţară mai puernică. 

Reamintim că americanii au venit în număr mare la urne marți pentru a-și alege președintele și au oferit lumii întregi o surpriză uriașă. Donald Trump a contrazis sondajele de opinie și a câștigat lupta electorală după ce s-a impus în mai multe state cheie în care Hillary Clinton ar fi trebuit, potrivit estimărilor, să câștige destul de ușor. Incertitudinea președinției Trump a lovit în plin bursele internaționale, care s-au prăbușit la primele vești ale victoriei republicane.

Donald Trump a obținut 276 de electori și a devenit astfel președintele ales al Statelor Unite, după ce a câștigat în Pennsylvania și Wisconsin. Hillary Clinton l-a sunat pe candidatul republican pentru a-l felicita. Ulterior el a obținut votul a 289 de electori, în timp ce Hillary Clinton a primit votul a 218 electori.