MENIU

Gușă: SUA pierd din potențialul economico-militar dacă nu fac din politica externă o prioritate

Candidatul republican la alegerile prezidențiale din Statele Unite, Donald Trump, a adus dezbaterile electorale la un nivel de ”bucătărie internă a familiei”, la care subiectele ce țin de politica externă nu sunt tratate cu importanța cuvenită, iar dacă acestea nu vor deveni o prioritate, SUA riscă să piardă din potențialul economico-militar, a declarat consultantul politic Cozmin Gușă, la Realitatea TV.

”Dacă judecăm doar competiția în sine dintre cei doi, s-ar putea spune că cel puțin pentru electoratul lui Trump care este doritor de insulte și de telenovele, cea mai recentă dezbatere a fost mulțumitoare, pentru că acest electorat preferă o astfel de abordare. Alții, însă, sunt foarte anti-Clinton. Trump, poate prin vulgaritatea sa, le-a dat satisfacție, dar nu cred că a câștigat dezbaterea”, a explicat Cozmin Gușă.

În opinia consultantului politic, democrata Hillary Clinton a rămas pe terenul de prezidențiabilitate, deși a fost pusă într-o situație foarte dificilă, când au fost readuse în discuție relațiile extraconjugale ale soțului său, fostul președinte Bill Clinton. Acest subiect de dezbatere i-a adus un avantaj lui Trump, însă doar pentru electoratul său, este de părere Cozmin Gușă, care precizează că femeile nehotărâte în privința votului vor simți o compansiune în ceea ce o privește pe Hillary, iar bărbații nehotărâți l-ar putea caracteriza pe Trump drept un ”mincinos”, un ”fariseu”, având în vedere că, de-a lungul timpului, candidatul republican a vorbit despre relații extraconjugale, iar acum acuză pe altcineva de asta. 

”Rămâne o evidentă disensiune din interiorul republicanilor, mai ales legat de temele externe; rămâne o lipsă de satisfacție a democraților care văd că aleasa lor trebuie să se confrunte cu un contracandidat atât de vulgar și de incomod, și rămâne, pentru restul, o bătălie ciudată, corozivă, care va lăsa urme adânci în mentalul colectiv”, susține consultantul politic.

După o lungă perioadă, excesele au revenit în prim-plan în SUA, pe un fond de lipsă de cultură. În această campanie electorală nu mai contează programele, dezbaterea fiind adusă ”în zona de bucătărie internă a familiei”, a subliniat Cozmin Gușă. ”Discursul lui Trump va aduce foarte multe excese împotriva minorităților religioase sau un misoginism pe care bărbații mai inculți îl cultivă de fiecare dată”, a completat acesta.

Acest tip de dezbatere face ca discuțiile elaborate despre politica externă a SUA să lipsească, iar această temă ar fi foarte importantă pentru Europa și România și mult mai importantă pentru SUA, afirmă consultanul politic. ”Nepunând această problemă ca fiind prioritară, SUA pierd din potențialul economico-militar. SUA se mențin în această poziție tocmai pentru că au acordat o mare importanță politicii externe și externalizării democrației de tip liberal. Faptul că nu se discută azi despre dictaturi și regimuri totalitare, că nu se abordează problema relației cu Rusia, cu China, problemele din Orientul Mijlociu, ori problema rolului pe care îl joacă Israelul nu trebuie să ne mulțumescă. Asta se întâmplă tocmai din cauza aducerii dezbaterii de către Trump și de către cei din spatele său, care sunt oameni cu alte interese, la acest nivel”, a explicat Cozmin Gușă.

Mai multe articole despre:
dezbatere Hillary trump alegeru sua