MENIU

Gruparea teroristă ISIS, mesaj despre COVID-19: „Ne bucurăm de modul în care sunteţi afectaţi de chinul lui Dumnezeu” 

Gruparea teroristă Statul Islamic a afirmat, într-o înregistrare audio dată publicităţii joi, că pandemia de COVID-19 este pedeapsa lui Dumnezeu pentru statele occidentale care au luptat împotriva sa. Autenticitatea înregistrării transmise pe canalele grupării nu a putut fi verificată încă independent.

 

Gruparea extremistă Statul Islamic a afirmat, într-o înregistrare audio dată publicităţii joi, că pandemia de COVID-19 este pedeapsa lui Dumnezeu pentru statele occidentale care au luptat împotriva sa, relatează DPA, potrivit Agerpres.

„Cruciaţii voştri au fost loviţi de mâna lui Dumnezeu... după ce aţi luptat împotriva religiei sale şi a protectorilor ei”, a transmis purtatorul de cuvant al ISIS Abu Hamza al-Qurashi, într-un mesaj de 40 de minute.

„Ne bucurăm astăzi de modul în care sunteţi afectaţi de chinul lui Dumnezeu”, a mai spus liderul ISIS.

Autenticitatea înregistrării nu a putut fi verificată independent. Ea a fost publicată de aripa media a grupării, al-Furqan, pe canalele grupării de pe platformele sociale.

Abu Hamza al-Qurashi a criticat şi închiderea unor moschei şi suspendarea Umrah, al doilea pelerinaj islamic ca importanţă după Hajj.

Multe ţări au suspendat rugăciunile în moschei timp de circa două luni, pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Purtătorul de cuvânt a trimis şi un mesaj către noul lider al grupării, ales anul trecut după uciderea lui Abu Bakr al-Baghdadi. 

„Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi binecuvântează lupta de uzură”, a spus purtătorul de cuvânt ISIS în mesajul transmis și a anunțat că noul lider ar fi cerut susținătorilor grupării teroriste creșterea numărului de atacuri, să se răzbune şi să-i salveze pe cei care sunt încarceraţi.

Anul trecut, în noaptea de 26-27 octombrie 2019, Abu Bakr al-Baghdadi a murit în urma unui raid efectuat în nord-vestul Siriei de  forțele speciale americane. Al-Baghdadi și-a fi detonat vesta cu explozibil pe care o avea asupra sa și a ucis astfel și trei copii pe care ii luase cu el după ce a fost încercuit de militarii americani. 

În 2014, gruparea Stat Islamic a cucerit mari teritorii din Irak şi Siria şi a proclamat califatul, pe care l-a pierdut în 2017, teritoriul din Irak , și în 2019 pe cel din Siria, după campanie susţinută de coaliţia internaţională condusă de SUA. De atunci, gruparea teeroristă continuă să comită atacuri şi răpiri, vizând membri ai forţelor de securitate şi civili în ambele ţări, mai notează Agerpres.