MENIU

Grecia, decizie de ultimă oră în privința planului internațional de salvare. Răspunsul FMI

Guvernul grec a "acceptat" ca FMI să participe la al treilea plan de ajutor al țării, alături de europeni, dar instituția financiară internațională menține suspansul și spune că nu a luat, încă, o decizie, scrie AFP citată de HotNews.ro.

Ministrul grec al Finanțelor, Euclide Tsakalotos, "mi-a confirmat că executivul grec acceptă necesitatea ca FMI să facă parte din proces", a afirmat, joi, președintele Eurogrupe, Jeroen Dijsselbloem, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Finanțe din cele 19 țări membre ale zonei euro.

"Este foarte important pentru multe țări. Acceptă deplin acest lucru", a spus Jeroen Dijsselbloem, în fața presei, după ce a discutat cu omologul său grec.

Fondul nu a indicat, încă, dacă se va angaja în al treilea plan internațional, precizând că este nevoie în prealabil atât de reforme drastice din partea grecilor, cât și de un angajament al europenilor de reducere a datoriei grecești.

Grecia a acceptat, în iulie, un al treilea plan internațional de cinci ani, în valoare de 86 de miliarde de euro, și s-a angajat în schimb să lanseze numeroase reforme economice și sociale.

Guvernul lui Alexis Tsipras s-a opus, în repetate rânduri, unei implicări a FMI, care a participat la precedentele două planuri de ajutor, dar este considerat vinovat de greci pentru curele drastice de austeritate care au slăbit sensibil țara.