MENIU

Grecia critică ideea Europei cu mai multe viteze

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a avertizat luni împotriva creării unui "club închis al celor puternici" în Uniunea Europeană, care ar putea compromite "acquis-ul european" și provoca "o divizare de facto" a statelor membre, transmite AFP, citată de Agerpres.

Pe fondul "crizei de orientare" traversate de UE, "ar fi mai bine să se vorbească de o Europă cu mai multe opțiuni decât de o Europă cu mai multe viteze", a afirmat Tsipras, într-un articol publicat în cotidianul Jurnalul Redactorilor (de stânga).

Premierul grec a reacționat astfel la tendința exprimată la summitul UE de săptămâna trecută de către Germania și Franța, care au insistat pentru scenariul unei Europe "cu mai multe viteze" după Brexit.

În viziunea lui Tsipras, "proclamarea unei Europe restrânse (...) a unei Europe 'a la carte' și-a pierdut dinamica".

"A submina solidaritatea între statele membre este un indiciu îngrijorător pentru coeziunea europeană și pentru întărirea extremismului de dreapta, ce dovedește pierderea de încredere în modelul european", a subliniat Tsipras.

El a cerut "abandonarea oricărei idei a unui 'club' al celor puternici, care va avea propriile reguli interne, (...) și a unui nucleu dur în afara zonei euro, unde celelalte state ar fi puse în mod obligatoriu pe o orbită satelitară".

"Cooperarea în UE trebuie să înceapă prin nivelul de cooperare întărită care există deja. Trebuie abandonată orice idee de divizare a instituțiilor actuale precum zona euro sau Spațiul Schengen", a mai scris șeful guvernului elen.

Mai multe articole despre:
Grecia Alexis Tsipras