MENIU

Viitorul UE. Berlinul respinge ”superstatul” european propus de Macron

<p>Emmanuel Macron</p>

Lidera Uniunii Crestin-Democrate din Germania și-a prezentat și ea planul privind Europa. Presa observă că moștenitoarea Angelei Merkel nu împărtășește total viziunea lui Emmanuel Macron privind renașterea Europei, notează RFI Romania.

Moștenitoarea lui Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, lovește în superstatul imaginat de Macron pentru UE, titrează The Times.

Cea pregătită pentru a deveni următorul cancelar al Germaniei a respins câteva propuneri esențiale ale președintelui Macron pentru reformarea Uniunii Europene.

Ea afirmă că un "superstat" european și un salariu minim la nivelul UE ar fi "calea greșită", subliniind că suveranitatea națională trebuie să aibă prioritate față de centralizarea la Bruxelles – așadar, o primire călduță a planurilor ambițioase expuse de președinte. Ea a solicitat de asemenea eliminarea sediului Parlamentului European de la Strasbourg.

Politico notează că, spre deosebire de președintele francez, care a exprimat o viziune despre "mai multă Europă" Kramp-Karrenbauer dorește ca Europa să "rămână transatlantică și în același timp să devină mai europeană".

Ea a aprobat ideea de a proteja capacitățile strategice ale Europei în arena comercială, dar dorește, de asemenea, să păstreze regulile UE în materie de concurență.

Iar când vine vorba despre luarea deciziilor la nivelul UE, ea a susținut că Bruxelles nu ar trebui să încerce să distrugă puterea țărilor membre - aparatul UE și capitalele naționale ar trebui să aibă o pondere egală, astfel încât Europa să poată "sta pe doi piloni egali".

Financial Times vede în răspunsul liderei germane un semn clar al agendei sale culturale conservatoare. Doamna Kramp-Karrenbauer a spus că integrarea imigranților a reprezentat o provocare cheie pentru Europa, mai ales că unele forme de islam erau "incompatibile cu ideile noastre despre o societate deschisă".

Din acest motiv, Europa ar trebui să creeze instituții academice care să-și pregătească proprii imami și profesori islamici în tradițiile europene de iluminare și toleranță.

Dar o mare parte din apelul ei a rămas vag. De exemplu, a solicitat o "piață unică pentru bănci" - dar nu a specificat dacă Germania va accepta vreodată și o schemă europeană de asigurare a depozitelor considerată de unii ca fiind un element esențial al unei uniuni bancare complete.

Ea sprijină planul dlui Macron pentru un "consiliu european de securitate", care ar include și Marea Britanie.