MENIU

George Soros: „Invazia rusă ar putea fi începutul celui de-al treilea război mondial! Să-l învingem pe Putin cât mai curând posibil”

George Soros

Miliardarul american George Soros a avertizat că „civilizația s-ar putea să nu supraviețuiască” invaziei ruse a Ucrainei, spunând că aceasta ar putea fi marcat „începutul celui de-al treilea război mondial”. 

La o cină aseară, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, investitorul și filantropul a spus că războiul a zguduit Europa până la capăt. El a îndemnat lumea să „folosească toate resursele noastre pentru a duce războiul la sfârșitul timpuriu”, adăugând „cea mai bună și poate singura modalitate de a ne conserva civilizația este să-l învingem pe Putin cât mai curând posibil”.

Europa se află, de asemenea, într-o poziție mai puternică decât credea, în ceea ce privește dependența de gazul rusesc, a adăugat el. Putin pusese gaz în depozit în loc să-l exporte în Europa, creând un deficit. Dar Rusia va rămâne fără spațiu de depozitare până în iulie și nu ar avea de ales decât să vândă în Europa, care este singura sa piață, a subliniat Soros.  

„Cred că Putin a fost foarte inteligent în a șantaja Europa, amenințând că va opri gazul, dar, de fapt, cazul lui este mult mai puțin puternic decât pretinde”, a spus el.  

UE încearcă să-și reducă dependența de combustibilii fosili ruși cu două treimi până la sfârșitul anului. Dar eforturile de a interzice importurile rusești au fost blocate din cauza ezitării Germaniei. Ungaria s-a opus, de asemenea, interzicerii petrolului rusesc.  

Mai multe articole despre:
george soros razboi mondial gaz rusia