MENIU

Gazoductul Iaşi-Ungheni, construit inutil. R. Moldova cumpără gaze tot de la ruşi

Republica Moldova cumpără gaz de la ruşi, nu de la noi. Asta în ciuda faptului că s-a construit o conductă, care a costat în jur de 26 de milioane de euro, tocmai ca să le vindem moldovenilor gaz natural.

Din data de 1 ianuarie şi până la 1 aprilie, prin conducta de gaz Iaşi-Ungheni nu a fost livrat niciun metru cub de gaze naturale, scrie presa din Republica Moldova. Un raport al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie arată că, în primele trei luni ale anului, Moldova a importat gaz natural numai de la concernul rus "Gazprom". 

Potrivit unui acord semnat între Moldova şi România, la începutul anului trecut, ţara noastră s-a angajat să livreze Moldovei în 2015, prin gazoductul Iaşi-Ungheni, aproximativ un milion de metri cubi de gaz. Preţul gazului natural exportat de România în Moldova se ridica la 278 de dolari pentru mia de metri cubi.

În realitate, exporturile au acoperit numai necesarul de încălzire pentru o iarnă, pentru circa 330 de case. Din primăvara anului trecut, gazul românesc nu a mai ajuns în Moldova, care a continuat să fie aprovizionată doar de ruşi.

În luna februarie a acestui an, ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, a fost întrebat de către jurnalişti dacă există premisele extinderii gazoductului până la Chişinău, iar acesta declara că da, dar însă este nevoie de o perioadă lungă de timp, nu de câteva luni.

În primele trei luni ale anului, România nu a livrat gaz către Republica Moldova pentru că, susţin cei de la Transgaz, nu au existat contracte bilaterale încheiate în acest sens.


Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat în data de 27 august 2014, de Ziua Independenţei Republicii Moldova. Investiţia s-a ridicat la 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane reprezentând contribuţia Uniunii Europene. Gazoductul are o lungime de 43,2 kilometri şi trece pe sub Prut. 

Mai multe articole despre:
România gaze R. Moldova gazoductul iasi-ungheni