MENIU

Fostul cancelar al Germaniei, Helmuth Kohl: "Europa rămâne o problemă de război şi de pace"

<p>Helmut Kohl</p>

"Europa rămâne o problemă de război şi de pace", a apreciat fostul cancelar Helmut Kohl, părintele reunificării germane, îndemnând UE să continue să avanseze, într-un interviu publicat joi în presa germană, relatează AFP.

"Europa este destinul nostru. Europa rămâne o problemă de război şi de pace, cu tot ceea ce presupune acest lucru: de partea păcii se află libertatea, prosperitatea şi democraţia", a declarat Kohl, care avea vârsta de 15 ani la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, într-un interviu pentru Bild, cel mai citit ziar din Germania.

El a îndemnat ca "Europa să meargă din nou înainte. Europa este viitorul nostru", a subliniat fostul cancelar, în vârstă de 84 de ani, unul dintre marii lideri UE care a contribuit la construcţia europeană.

Întrebat ce ar trebui să facă în primul rând viitorul preşedinte al Comisiei Europene (CE), creştin-democratul care a condus timp de 16 ani RFG - un record - a răspuns "trebuie să facă astfel încât toţi europenii să aibă Europa în suflet".
Kohl, născut la 3 aprilie 1930, retras din viaţa politică activă începând din 2002, i-a îndemnat pe cetăţenii UE să se prezinte la urne în alegerile europene. La 25 mai, "îmi doresc ca toţi oamenii să meargă să voteze", a spus el.

Fostul cancelar german susţine candidatura conservatorului luxemburghez Jean-Claude Juncker. "Sper că prietenul meu va câştiga alegerile pentru noi şi că va deveni preşedintele Comisiei", a declarat Kohl. Potrivit Bild, Juncker urmează să-l viziteze pe fostul cancelar vineri.

Mai multe articole despre:
război Europa pace cancelar helmuth kohl