MENIU

Fevzi Yazici a fost condamnat în Turcia la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea eliberării

<p>&Icirc;nchisoare pentru antisemitism</p>

Un tribunal din Turcia a condamnat la viață în închisoare, zilele trecute, șase jurnaliști, găsindu-i vinovaţi de implicare în ceea ce guvernul de la Ankara a numit o tentativă de lovitură de stat în vara anului 2016.

Astfel, potrivit BBC, Nazli Ilicak, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Fevzi Yazici, Yakup Simsek și Sukru Tugrul Ozsengul au fost acuzaţi de legături cu predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite ale Americii, considerat orchestratorul puciului eşuat.

Despre unul dintre jurnaliștii condamnați a scris și Radu Ghelmez, într-o postare pe blogul său. Mai exact, este vorba despre Fevzi Yazici, condamnat in Turcia la puscarie pe viata fara posibilitatea eliberarii conditionate si in izolare (23 ore pe zi), fostul art director al celui mai popular cotidian din Turcia, Zaman. Conform cu justitia turca, Fevzi Yazici a transmis mesaje subliminale soldatilor turci loiali lui Gulen, pregatindu-i pentru lovitura de stat, scrie evz.ro.

”Initial F. Yazici a fost acuzat ca, pe durata unei vizite scurte in state, a primit pe un stick de memorie o scrisoare prin care Gulen dadea ordine unor judecatori turci si a adus scrisoarea in tara, facilitand ajungerea ei la destinatie. Yazici a negat tot si, ca pedeapsa, a fost trimis in izolare si i s-au refuzat medicamentele de care avea nevoie. Scrisoarea a fost publicata dupa un an si ceva si s-a dovedit imediat a fi un fals grosolan, o incropeala din mai multe scrisori autentice ale lui Gulen. Plina de greseli. Greseli gramaticale si stilistice, neverosimile pentru un om cu educatia lui Gulen, greseli formale de antet si semnatura, greseli de timp, fiind datata la cateva zile dupa intoarcerea lui Yazici in Turcia. E semnificativ ca sentinta de saptamana asta nu face nicio referire la scrisoarea cu pricina, fiind justificata exclusiv prin clipul tv pe care il puteti judeca si singuri”, atrage atenția Radu Ghelmez.

Nu în ultimul rând, Ghelmez atrage atenția asupra faptului că acest caz nu a primit atenția jurnaliștilor români, care ”nu au scris mai mult decât ce le-a dat Ankara comunicat sa traduca”.

 ”…ce sunt eu curios e care e jurnalistul ala roman care a scris despre Fevzi Yazici o litera mai mult decat ce i-a dat Ankara comunicat sa traduca. Inteleg, in fine, am inteles la un moment dat ca deoarece corpul jurnalistilor romani nu se vede pe sine insusi ca o breasla, nu poate fi o breasla si din cauza asta este incorect sa ii pretindem solidaritate de breasla. Dar chiar si asa, niciun singur jurnalist roman care sa fie interesat de soarta confratilor sai din tara vecina? Nici macar unul. Eu am cautat si n-am gasit, poate gasiti voi. Sau poate, cine stie, o sa aflam acum ca art directorii sunt mai solidari decat jurnalistii…”, își încheie acesta postarea.

Mai multe articole despre:
Fevzi Yazici jurnalişti turcia