MENIU

Explozie puternică în Kabul, în apropierea Ambasadei SUA şi a Ministerului Apărării. Zeci de morţi

O explozie puternică s-a produs marţi dimineaţa, în capitala afgană Kabul. Preşedintele Ashraf Ghani a afirmat că deflagraţia s-a soldat cu "mai mulţi morţi şi răniţi", însă nu a precizat un număr exact al victimelor. Totuşi, agenţiile de presă străine anunţă că peste 10 persoane au murit, iar alte aproximativ 200 au fost rănite.

UPDATE 13:40 Bilanțul atacului comis marți împotriva unei clădiri guvernamentale în centrul capitalei afgane Kabul a crescut la 28 de morți, a indicat șeful poliției din Kabul, potrivit AFP.

"Un atentator a parcat un camion de șantier în parcarea de lângă clădire" și l-a detonat, a declarat Abdul Rahman Rahimi, indicând că 28 de oameni, în majoritate civili, au fost uciși de explozia camionului-capcană, care a fost urmată de focuri de armă.

Un bilanț anterior consemna cel puțin șapte morți și 327 de răniți în acest atentat sinucigaș, precizează Agerpres.

"Mulți răniți sunt în stare gravă", a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății afgan, Mohammed Ismail Kawoosi, adăugând că bilanțul ar putea să crească pe parcursul zilei.

UPDATE 10:47  Agenția de presă DPA, care a citatat, sub rezerva anonimatului, un oficial al Direcției naționale de securitate (National Directorate of Security, NDS), relatează că 15 angajați ai NDS și-au pierdut viața în atentat. Cel puțin 161 de persoane au fost rănite, a indicat Ismail Kawusi, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății. În același timp, agenția de presă Reuters informează despre aproape 200 de răniți, iar Xinhua consemnează 198.

UPDATE 09:51 Talibanii au revendicat atacul pe site-ul lor în limba pashto, precizând că a vizat "Departamentul 10", o unitate din cadrul Direcţionatului Naţional pentru Securitate din Afganistan, responsabilă de asigurarea securităţii membrilor guvernului. Mişcarea susţine că în urma exploziei, mai mulţi atacatori sinucigaşi au putut pătrunde în clădire.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat separat că atacatorii se luptă cu forţele de securitate afgane în clădire, potrivit Mediafax.

UPDATE 08:38 Preşedintele Ashraf Ghani a anunţat că mai multe persoane au fost rănite, iar altele şi-au pierdut viaţa, relatează Reuters. Palatul Prezidenţial a condamnat "în cei mai puternici termeni posibil" atacul.

Un purtător de cuvânt al spitalului de urgenţă din oraş a precizat că şase soldaţi afgani au fost aduşi cu răni uşoare, pentru a primi îngrijiri medicale.

În acelaşi timp, surse din Poliţie, citate de Al Jazeera, susţin că deflagraţia s-a produs în urma unui atac sinucigaş.

"Ce ştim de la surse din Poliţie este că o persoană care conducea un automobil 'căptuşit' cu explozibil s-a detonat, ţinta fiind un convoi al armatei afgane, în apropiere de Ministerul Apărării. Martorii spun că atacul a fost urma de câteva focuri de armă. Poliţia afgană crede că în clădirile din apropiere s-ar putea afla încă atacatori", a transmis reporterul Al Jazeera, Qais Azimy.

UPDATE 08:28 Potrivit unor martori, mai multe focuri de armă s-au auzit în zonă, la circa jumătate de oră după producerea exploziei.

Deflagraţia a avut loc în apropiere de Ambasada Statelor Unite ale Americii, un fum gros, negru, ridicându-se în aer, deasupra oraşului, scrie Reuters. Alarmele Ambasadei au fost auzite sunând minute în şir, însă reprezentanţii instituţiei au precizat ulterior că nu au fost afectaţi de acest incident.

Potrivit BBC News, în aceeaşi zonă se află şi sediul Ministerului Apărării.

Deocamdată nu se ştie dacă sunt victime şi nici cauza exploziei.

Deflagraţie vine la doar o săptămână după ce talibanii afgani au anunţat începutul "ofensivei lor de primăvară". Insurgenţii şi-au anunţat într-un comunicat intenţia de a "lansa atacuri de mare anvergură asupra unor poziţii ale inamicilor din toată ţara", în cursul ofensivei numite "Operaţiunea Omari", în onoarea mollahului Omar, fondatorul mişcării talibane, decedat vara trecută.