MENIU

Experţii chinezi, reticenţi faţă de relaxarea restricţiilor anti-COVID

Experţii chinezi, reticenţi faţă de relaxarea restricţiilor anti-COVID / Foto: Profi Media

Recrudescenţa focarelor cu varianta Omicron a coronavirusului nu trebuie gestionate „ca focare de gripă”, potrivit şefului grupului de experţi care conduce strategia Chinei pentru frânarea răspândirii COVID-19, Liang Wannian, citat de publicaţia locală China Daily, relatează Agerpres, care citează EFE.

Potrivit expertului chinez, rata de mortalitate a variantei Omicron este „mai mare decât cea a gripei” şi se „se multiplică cu o sută în cazul persoanelor de peste 80 de ani”. „Virusul suferă constant mutaţii. Nu ştim dacă aceste mutaţii sunt mai dăunătoare pentru sănătate”, asigurat Liang într-un interviu acordat duminică.

Specialistul chinez este de părere că politica „zero COVID”, căreia autorităţile i-au adăugat adjectivul „dinamică” în ideea controlării „rapide” a transmiterii astfel încât focarele să aibă cât mai puţine victime posibile, „rămâne cea mai bună opţiune” pentru ţară.

Omicron a readus China la punctul de pornire în lupta împotriva noului coronavirus, cu impunerea de restricţii asupra deplasărilor, închiderea frontierelor cu exteriorul şi plasarea în lockdown a unor oraşe întregi, precum metropola Shanghai.

În opinia lui Liang, această politică strictă „obţine rezultate mai bune şi la costuri mai mici”.

Mai multe articole despre:
china restrictii covid