MENIU

„Există viață după moarte”, spune președintele Consiliului European despre... Grecia

Președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, consideră că summitul extraordinar de luni nu va fi „sfârșitul drumului” Greciei în Europa Unită.

Summitul extraordinar de luni al șefilor de stat și de guvern din zona euro nu va fi „pasul final„ în criza din Grecia, a declarat președintele Consiliului European, citat de Agerpres.

„Trebuie să renunțăm la orice iluzii că va exista soluție magică la nivel de lideri”, a arătat Tusk, potrivit unui mesaj video postat pe internet. Nu vor fi negocieri tehnice detaliate. Aceasta rămâne sarcina miniștrilor de finanțe', a afirmat responsabilul european în declarația sa.

'Obiectivul summitului este de a ne asigura că înțelegem cu toții pozițiile fiecărei părți și consecințele deciziilor noastre', a subliniat Tusk, care va prezida summitul. El a cerut de asemenea încetarea oricăror 'jocuri'. 'Ne apropiem de punctul în care guvernul grec va trebui să aleagă între acceptarea a ceea ce cred că este o ofertă bună de continuare a sprijinului sau să se îndrepte spre incapacitate de plată', a explicat președintele Consiliului European.

Un summit extraordinar al șefilor de stat și de guvern din zona euro, consacrat Greciei, va fi organizat luni seară la Bruxelles, a anunțat joi seară Donald Tusk, într-un comunicat.

Grecia trebuie să ramburseze, la 30 iunie, 1,6 miliarde de euro din împrumuturile FMI și riscă să nu poată onora această scadență fără deblocarea a 7,2 miliarde de euro, suspendată de la începutul verii și condiționată de un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme. Grecia a beneficiat în anul 2012 de o reducere cu 100 de miliarde de euro a datoriei externe și, în plus, a primit în ultimii patru ani împrumuturi în valoare de 200 de miliarde de euro.