MENIU

Exerciţii militare în Transnistria, efectuate de trupe ruseşti

Trupe ruseşti de recunoaştere au făcut „simulări”, în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, împotriva unor așa-numiți „inamici”. Exerciţiile au inclus acțiuni de observare şi monitorizarea inamicului în vederea obţinerii de informaţii secrete, relatează portalul rus „Sputnik, citat de Mediafax.

"Militarii ruși au efectuat un raid asupra unui post inamic simulat şi alte elemente de formare tactică şi specială. La rîndul lor, cercetaşii au practicat spargerea sistemelor de securitate şi pătrunderea, sub acoperire în instalaţii cu scopul de a obţine informaţii secrete", precizează „Districtul Militar de Vest al Federaţiei ruse” în comunicatul preluat de „Sputnik”.

Exerciţiile din Transnistria au avut loc în contextul în care liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat pentru postul rus de televiziune „Russia 24” că numirea fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odessa, în Ucraina vecină, este privită cu îngrijorare în așa-zisa republică separatistă moldoveană.

Pe de altă parte, un post de televiziune al Ministerului rus al Apărării, „Zvezda TV”, susţine că România ar analiza posibilitatea lansării unei operaţiuni militare în Transnistria, iar un expert de la Tiraspol a avertizat că regimul Şevciuc poate mobiliza rapid până la 50.000 de rezervişti.

În plus, Parlamentul de la Kiev a aprobat, pe 21 mai, anularea a cinci acorduri de securitate cu Republica Moscova. Printre acestea se află și unul care le permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Rusia.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria - un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la
graniţa cu Ucraina. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS.

Alţi 402 militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de 355 de militari moldoveni, 492 de militari
transnistreni şi zece observatori militari din Ucraina. Trupele de minţinere a păcii sunt staţionate în 15 posturi fixe, în locuri-cheie din zona de securitate.

Republica Moldova consideră că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei sale. Atât Chişinăul, cât și Uniunea Europeană şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.