MENIU

Executivul de la Haga a demisionat pe fondul scandalului alocațiilor

Executivul de la Haga a demisionat pe fondul scandalului alocațiilor

Guvernul Olandei, condus de premierul Mark Rutte, a demisionat vineri, după scandalul alocaţiilor, scrie Mediafax. Conducătorul Executivului a convocat o şedinţă a cabinetului la Haga, unde miniştrii au trebuit să decidă dacă sunt de acord să renunţe la funcţii, asta cu doar două luni înainte de alegerile deja planificate. 

Concluziile au fost extrem de clare pentru toată lumea. Mark Rutte l-a informat pe regele Willem-Alexander al Olandei că guvernul pe care îl conduce demisionează.

Un raport al unei anchete parlamentare publicat în decembrie a constatat că funcţionari olandezi au sistat acordarea alocaţiilor unor familii acuzate în mod greşit de fraude pentru perioada 2013-2019. Circa 26.000 de părinţi au fost afectaţi, unii fiind obligaţi să ramburseze zeci de mii de euro.

Scandalul a fost amplificat şi de acuzaţia unora dintre părinţii imigranţi care susţin că prin măsura luată de fiscul olandez circa 11.000 dintre ei au fost victime ale unei ''profilări etnice'' din cauza dublei lor cetăţenii.

Înalţi responsabili politici, inclusiv mai mulţi miniştri în funcţie, sunt acuzaţi în acel raport că au închis ochii în faţa unor nereguli despre care ştiau.

Mai multe articole despre:
Olanda