MENIU

Evacuări în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, de teama unu accident nuclear grav

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat sâmbătă asupra riscului unui „accident nuclear grav” la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de forțele ruse în Ucraina, în plină evacuare a unui oraș din apropiere, unde locuiesc majoritatea angajaților, și asupra situației „potențial periculoase” din jurul centralei, potrivit AFP.

„Situația din jurul centralei nucleare de la Zaporojie devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă”, a avertizat șeful agenției, Rafael Grossi, citat într-un comunicat al AIEA.

 

Experții agenției, care se află la fața locului, continuă să audă zgomotul bombardamentelor în zonă, cel mai recent vineri seară, se arată în comunicat.

Aceștia monitorizează îndeaproape situația pentru a „detecta orice impact potențial asupra siguranței și securității nucleare”, a precizat Grossi.

 

„Această importantă instalație nucleară trebuie să fie protejată. Voi continua să fac presiuni pentru ca toate părțile să se angajeze să atingă acest obiectiv vital, iar AIEA va continua să facă tot ce îi stă în putință pentru a contribui la asigurarea siguranței nucleare și a securității centralei”, a mai spus el.

 

Vineri, șeful regional instalat de Moscova, Evgheni Balițki, a anunțat evacuarea parțială a 18 așezări ocupate de Rusia în regiunea Zaporojie, inclusiv Energodar, iar acest lucru a provocat îngrijorare.

Mai multe articole despre:
zaporojie cernobil evacuare accident nuclear