MENIU

Europa ia foc, azi. Alerte pentru românii care ajung în Spania, Franța, Italia, Croația, Grecia

Europa dă în clocot, iar Ministerul de Externe a emis o nouă atenţionare de călătorie. Turiştii români care vor să meargă în Italia sunt avertizaţi că ţara este sub cod roşu de caniculă. Sunt alerte similare pentru Spania, Grecia, Croația şi Franţa.

Valul de aer saharian a pus stăpânire pe o mare parte a Europei. În Franța, meteorologii au emis avertizări cod portocaliu pentru 65 de departamente. Şcolile din Paris şi din zonele limitrofe au început să fie închise pentru că apogeul caniculei va fi atins zilele viitoare. Se aşteaptă ca temperaturile să depăşească 40 de grade Celsius.

În unele regiuni din Spania, termometrele vor arăta 45 de grade, iar pentru Germania şi Italia, meteorologii au prognozat 40 de grade.

În Italia, zeci de maşini ale turiştilor au ars în apropierea unei plaje din Sicilia. Nu se ştie din ce cauză a izbucnit incendiul, dar pompierii spun că temperaturile mari au favorizat flăcările.

La est de Berlin, în landul Brandenburg, au fost înregistrate incendii de pădure. Zeci de hectare de vegetaţie au fost mistuite de flăcări. Iar un bărbat din aceeaşi regiune a fost oprit de Poliţie, după ce a urcat gol-puşcă pe motocicletă. Din cauza caniculei, a motivat el.

Alertă de caniculă în România. Astăzi, cea mai ridicată temperatură din această vară

Căldura este chinuitoare şi pentru animale, în special pentru cele din menajerii. Îngrijitorii le fac duşuri cu apă rece ca să poată trece mai uşor de aceste zile de foc.

Experţii susţin că încălzirea globală este cauza pentru canicula fără precedent din această perioadă a verii.

Ministerul Afacerilor Externe a emis mai multe atenționări de călătorie pentru românii care ajung în Croația, Franța. Grecia, Spania sau Italia. 

Toate detaliile despre aceste atenționări pot fi găsite AICI

Atenționare de călătorie Croația

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, în perioada 27-28 iunie 2019, mai multe regiuni ale țării se confruntă cu un val de caniculă. Astfel, autoritățile locale au emis un cod portocaliu pentru temperaturi ridicate, valabil în ziua de 27 iunie 2019 în regiunile Zagreb, Karlovac, Knin, Rijeka și Split. A fost  emis și un cod galben de caniculă pentru regiunile Osijek, Gospić și Dubrovnik.

Atenționare de călătorie Spania

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei că, potrivit Agentiei Statale de Meteorologie,

în perioada 27 iunie – 1 iulie 2019, o mare parte a Peninsulei Iberice și a Insulelor Baleare va fi afectată de o masă de aer foarte cald, uscat, care conţine un procent ridicat de particule de praf în suspensie. Temperaturile vor depăşi 35° C în cea mai mare parte a Peninsulei şi 40° C în unele zone din centru, din jumătatea sudică și din partea de nord-est a Spaniei.

În zonele de coastă, datorită influenței maritime, temperaturile nu vor atinge valori atât de ridicate. Valea râului Ebro și bazinele mijlocii și superioare ale râurilor Tajo, Guadiana și Guadalquivir vor fi zonele în care se aşteaptă temperaturile cele mai ridicate (maxime de peste 42° C). Insulele Canare, Ceuta și Melilla, precum și Galicia, Asturia și Cantabria nu vor fi afectate de valul de căldură din zilele următoare.

Atenționare de călătorie Grecia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Secretariatul General de Protecție Civilă avertizează că există un risc ridicat de incendiu de pădure (grad 4 din 5) începând cu data de 26 iunie 2019, pe fondul temperaturilor ridicate și al intensificărilor vântului, în regiunile: Viotia, Insula Evia, Korinthia, Argolida, Peninsula Attica și Lakonia.

Atenționare de călătorie Italia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Italiană că, în conformitate cu datele transmise de Ministerul Sănătății, în perioada 26-27 iunie 2019, mai multe regiuni ale țării se confruntă cu un val de caniculă. Astfel, autoritățile locale au emis un cod roșu pentru temperaturi ridicate, valabil în ziua de 27 iunie 2019 în orașele Bolzano (Trentino Alto-Adige), Brescia (Lombardia), Florența (Toscana), Perugia (Umbria), Rieti și Roma (Lazio). A fost emis și un cod portocaliu de caniculă pentru mai multe orașe din nordul și centrul țării.

Atenționare de călătorie Franța

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că serviciul local de meteorologie – Météo France,  a anunțat un episod de caniculă intensă în majoritatea regiunilor Franței începând de luni, 24 iunie 2019 și până la sfârșitul lunii iunie 2019. Căldura se va accentua progresiv în cea mai mare parte a țării cu maxime așteptate în intervalul miercuri 26 iunie și vineri 28 iunie 2019. Météo France a emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru Paris, departamentele limitrofe ale capitalei (Seine-Saint-Denis, Hauts-de-Seine, Val-de-Marne), precum și pentru departamentul Seine-et-Marne.

Mai multe articole despre:
Spania Franţa Italia Europa Grecia