MENIU

Efectele sancțiunilor. Rușii, mai săraci ca la începutul războiului cu Ucraina

Aproape 40% dintre ruși s-au plâns de deteriorarea situației lor financiareFoto/Profimedia

Aproape 40% dintre ruși au raportat o înrăutățire a averii în ultimele luni. Fiecare al cincilea locuitor al țării este nemulțumit de situația financiară, potrivit unui sondaj al Fundației de Opinie Publică (FOM).

Doar 8% dintre ruși au raportat o îmbunătățire a bunăstării lor. 55% dintre respondenți nu au observat schimbările, majoritatea fiind persoane de peste 60 de ani. 

Vladimir Putin a declarat că creșterea prețurilor în Rusia a încetat, iar inflația este acum, în general, la zero. În același timp, nu a menționat că după începerea războiului împotriva Ucrainei în Rusia, literalmente toate prețurile au crescut: alimente, echipamente, haine, pantofi, medicamente, mașini și diverse servicii. Creșterea globală a prețurilor în  ianuarie-aprilie a fost de  aproape 12%, în timp ce inflația a accelerat la 17,83%, cea mai mare din 2001.

A devenit mai dificil să cumperi chiar și produsele de bază, în Rusia. De exemplu, zahărul a crescut cu 50%, margarina - cu 30%, orezul și sarea - cu 25%, legumele precum cartofi, varză, sfecl) - cu 60% sau mai mult.

Potrivit lui Dmitri Yanin, președintele consiliului de administrație al Confederației Societăților de Consum, rușii sunt nevoiți să refuze să cumpere haine, pantofi și mobilier din cauza creșterii prețurilor la produse. Potrivit expertului, multe familii au decis să facă economii purtând haine vechi sau amânând reparațiile.

Pe fundalul unei creșteri puternice a prețurilor și al scăderii veniturilor, rușii au fost nevoiți să-și descopere economiile. Conform rezultatelor trimestriale, acestea au scăzut cu 1,279 trilioane de ruble.