MENIU

Cei 10 marinari SUA, reținuți și interogați în Iran, au fost eliberați

Două mici ambarcațiuni ale Marinei SUA din Golful Persic, cu 10 marinari la bord, au ajuns marți în custodia autorităților iraniene, potrivit AP. Cei 10 marinari au fost eliberați miercuri. 

UPDATE. Echipajele celor două ambarcațiuni americane au fost eliberate de autoritățile iraniene, anunță Sputniknews.

UPDATE. Marinarii de pe cele două nave americane cu care Washingtonul a pierdut contactul în Golful Persic sunt în prezent interogați de autoritățile iraniene, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al Gardienilor Revoluției, forța de elită a regimului de la Teheran, transmite Reuters, care citează agenția de presă Tansim.

Reprezentantul Gardienilor Revoluției a precizat că, după arestarea marinarilor americani de către Iran, portavionul american USS Truman a acționat în mod 'provocator și neprofesionist' timp de 40 de minute prin realizarea unor manevre în Golful Persic.

Gardienii Revoluției au adăugat că informațiile privind eliberarea marinarilor americani sunt simple speculații.

Iranul ar fi promis eliberarea marinarilor

Pentagonul a admis că a pierdut contactul cu două ambarcațiuni de dimensiuni mici ale Marinei SUA, dar  a precizat că a primit asigurări de la Teheran că echipajele și bărcile vor fi returnate.

Cele două ambarcațiuni se aflau pe ruta dintre Kuwait și Barhrain în momentul în care au pierdut contactul cu centrul.

Motivul pentru care cele două bărci au ajuns în custodia Iranului este deocamdată neclar.

Potrivit unui oficial din cadrul Ministerului Apărării american, Statele Unite aşteaptă ca problema să fie rezolvată În cel mai scurt timp. De altfel, CNN notează că secretarul de stat John Kerry l-a contactat deja pe omologul său iranian pentru rezolvarea incidentului.

Rachete iraniene

Incidentul vine la puțin timp după un alt episod tensionat în regiune, între SUA și Iran. Forţele navale ale SUA au dat publicităţii sâmbătă imagini cu ambarcaţiuni ale Gardienilor Revoluţiei din Iran lansând rachete în apropierea unor nave de război şi comerciale din Strâmtoarea Hormuz, la sfârşitul lunii trecute.

Înregistrarea video alb-negru de 45 de secunde, realizată pe 26 decembrie, despre care Forţele navale ale SUA au precizat că a fost realizată dintr-un elicopter Seahawk, arată ceea ce pare să fie un petrolier aflat în mişcare. Un fascicul de lumină apare în partea stângă a imaginii, care prezintă apoi ambarcaţiunile iraniene ce lansau rachete, notează Mediafax.

Forţele navale americane au precizat că, în acel moment, în apropiere se aflau portavionul USS Harry S. Truman, distrugătorul USS Bulkeley şi o fregată franceză, precum şi nave comerciale.

Teheranul nu a reacţionat imediat după difuzarea imaginilor. Anterior, generalul Ramezan Sharif, un purtător de cuvânt al Gardienilor Revoluţiei, a declarat că forţele sale nu au efectuat exerciţii în zonă în acel moment şi a calificat comentariile americanilor drept "război psihologic".

Navele militare care participă la operaţiunile împotriva grupării teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria trec de asemenea prin această strâmtoare, o cale navigabilă situată între Iran şi Oman. Forţele navale americane au precizat anterior că Iranul a avertizat prin radio, cu 23 de minute înainte de a lansa rachetele.

Mai multe articole despre:
Iran Teheran ambarcaţiuni Kuwait Bahrain Marina SUA