MENIU

Donald Tusk, despre ieșirea Greciei din zona euro: Vreau să evit cel mai rău scenariu

<p>Donald Tusk, despre ieșirea Greciei din zona euro: Vreau să evit cel mai rău scenariu</p>

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, luni, înainte de desfășurarea summitului Eurogroup de la Bruxelles, că premierul grec, Alexis Tsipras, a formulat "primele sale propuneri adevărate după multe săptămâni". În acest context, Tusk a subliniat că vrea să evite "cel mai rău scenariu", care reprezintă ieșire accidentală a Greciei din zona euro.

"Astăzi, vreau ca toate cărțile să fie pe masă", pentru a "opri jocul de poker politic", a declarat Tusk, subliniind că vrea să evite "cel mai rău scenariu, care înseamnă un 'Grexident' (noul termen care desemnează o ieșire accidentala a Greciei din zona euro) incontrolabil și haotic".

Președintele Consiliului European a făcut aceste declarații după o întrevedere avută cu premierul grec, Alexis Tsipras.

Înainte de aceasta, Tusk a purtat discuții, în timpul unei alte reuniuni la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, și cu directorul general al FMI, Christine Lagarde.

De altfel, Tusk anunța, joia trecută, desfășurarea acestui summit excepțional al zonei euro, începând cu orele 17.00 GMT, luni, "pentru că timpul presează, nu doar pentru Grecia, ci pentru noi toți".

Pe de altă parte, ministrul Economiei al Greciei, Giorgos Stathakis, a declarat, luni, că creditorii Greciei au acceptat noile propuneri ale Atenei ca bază de discuții, afirmând că se așteaptă la "un comunicat foarte pozitiv" la finalul summitului.

Conținutul exact al noilor propuneri ale Greciei nu a fost dezvăluit, însă premierul grec, Alexis Tsipras, a reafirmat că noul excedent bugetar primar, pensiile, prețul electricității și restabilirea 'normalității' reprezintă cheile pentru un acord cu creditorii.